De gamle sømandsviser er pludselig blevet populære blandt unge

Efter at den 26-årige Nathan Evans fra Skotland lagde en video ud på TikTok, hvor han sidder alene og synger en gammel sømandsvise, ja, så har mange andre unge gjort ham kunsten efter og lægger nu sømandsviser ud på de sociale medier. Det skriver TV2 Underholdning.

Nathan Evans synger den gamle vise ”Soon May the Wellerman Come”, som nu ligger nummer et på Spotifys Viral 50-hitliste. Tal fra Google Trends viser desuden, at der er sket en kæmpe stigning i antallet af søgninger på sangen i Danmark.

Om bord på de gamle træskibe blev sømandsviserne i 1700-1800-tallet brugt som arbejdssange til at dirigere arbejdsrytmen i forbindelse med ophaling af ankre, sætning af sejl og arbejdet ved pumperne.

Den bastante rytme i sangene er velegnet til at koordinere arbejdet, når et - ofte internationalt mandskab - sled med tovværket. En af de mere kendte viser til ophaling af sejl er ”The Drunken Sailor”, hvorimod ”Rolling home”, som er en langsommere shanty, blev anvendt, når man skulle hive ankerne op.


Udvalgte artikler *