Solosejler reddet efter otte timer i havet

Dramatisk redning af en solosejler i Arafurahavet nord for Australien, efter at han var blevet kastet over bord i et uvejr og lå i det oprørske hav i otte timer.

Den 55-årige englænder Nigel Fox blev reddet 23 km fra sin sejlbåd i Arafurahavet nord for Australien, efter at den australske redningstjeneste, AMSA, reagerede på nødsignalet fra hans Ocean Signal PLB1.

Natten før var var han blevet overrasket af et uvejr med 40 knobs vinde, og da uvejret fortsatte næste dag, satte han kurs mod halvøen Gove for at lave et stop, før hans plan var at sejle videre til byen Cairns i Queensland.

Undervejs blev han imidlertid ramt af kraftige dønninger, der lagde hans Duncanson 34 sejlbåd ned på siden, og han røg selv ud over rælingen, men var viklet ind i jacklinen, så hans hoved kom under vandet, og han var ved at drukne.

– Bølgerne, som ramte mig, var to-tre meter, men den tredje bølge kom ind i en 90 grader vinkel, der tippede båden over, fortæller Nigel Fox.

Liggende med hovedet under vand, greb han sin kniv og befriede sig selv ved at skære linen over. Han kunne ikke holde sig fast og gled ud i vandet, hvor han flød længere og længere væk fra båden.

– Jeg har altid sat pris på at være velforberedt og have sikkerhedsudstyr om bord. Nu anvendte jeg det helt instinktmæssigt. Det vigtigste var at holde modet oppe.

Nigel Fox justerede redningsvestens pasform og fik fat i sin ”rescueME PLB1 fra Ocean Signal”, der var fastgjort til vesten.

– Jeg kunne ikke se ordentligt, men jeg vidste, hvilke trin jeg skulle udføre, før jeg trykkede på aktiveringsknappen, mens strømmen trak mig væk fra båden, der drev for vinden.

Alarmen blev modtaget af AMSA, som lokaliserede Nigel Foxs position til 93 kilometer nordøst fra den afsidesliggende by Nhulunbuy, hvor de kontaktede søfartspolitiet.

Næsten samtidig gik et fly fra Cairns på vingerne. Takket været den lille 121.5 MHz-nødsender på Nigel Foxs redningsvest kunne de finde ham i bølgerne og var i stand til at sænke en oppustelig redningsflåde ned til ham. Han var drevet 23 km væk fra sin båd, da politiets redningsbåd med tre mand ankom fem timer efter, at han blev lokaliseret. De transporterede ham til Gove District Hospital. Nigel Fox havde ligget i det hajfyldte hav i otte timer og var dehydreret - og havde også brækket to af sine ribben.

Han har denne vigtige meddelelse til andre sejlere:

– Hav altid en PLB (Personal Locator Beacon) med på sejlturen. Det er den billigste, mest effektive livsforsikring, du kan købe efter en kvalitetsredningsvest.

Nigel Foxs båd blev fundet af venner i Nhulunbuy omkring 30 timer senere. Heldigvis var Nigels elskede kat, Stinky, hans ledsager i over 15 år, sikkert om bord.
Kilde: Saltwater Stone.

Fakta:

RescueME PLB1 arbejder med det eneste officielt anerkendte eftersøgnings og rednings-satellitnetværk (drives af Cospas Sarsat) i verden. Dette er finansieret af regeringer verden over og kræver derfor ingen gebyrer for benyttelse af tjenesten.


Galleri