Verdens første 3D-printet glasfiberbåd

Denne elegante motor-katamaran er måske et eksempel på, hvordan både vil blive designet og fremstillet i fremtiden.

Katamaranen hedder Mambo (Motor Additive Manufacturing Boat) og er et projekt fra det italienske firma Moi Composites, som 3D-udskriver produkter ved hjælp af robotter og avancerede kompositmaterialer.

Den 6,5 meter lange motorbåd er printet ud i adskillige dele i 3D og derefter samlet og malet. Processen kaldes for Continuous Fiber Manufacturing (CFM), der evner at håndtere fibre imprægneret med termohærdende harpiks. Denne proces muliggør oprettelse af produkter med egenskaber, der kan sammenlignes med envejsfiberglas, men hvor man ikke har behov for at bygge ved hjælp af en model eller form.

– Vi gik netop efter at give båden et organisk design, da vi havde frie hænder, når man ikke er bundet af fysiske forme, forklarer Michele Tonizzo, Mois medstifter og CTO. Formgivningen af båden var i øvrigt inspireret af Arcidiavolo – en konceptkatamaran designet af motorbådslegenden Renato 'Sonny' Levi.

Mambo har en tørvægt på ca. 800 kg og er udstyret med et ægte navigationssystem, korkgulve, hvide lædersæder og en 115 cv motor. Det 3D-trykte glasfibermateriale gør skroget stærkt, holdbart og let, mens robotprocessen giver mulighed for skalerbarhed i udskriftsstørrelse samt lavere omkostninger ved selve byggearbejdet.

Moi blev grundlagt i Milano i 2018 som et udløb for Politecnico di Milano Universitet. Virksomheden har vundet flere priser for sin innovative teknologi, herunder den italienske National Innovation Award, 60 Salone Nautico Design Innovation Award og JEC Innovation Award. Mambo debuterede på Genova Boat Show i begyndelsen af oktober 2020.
Kilde: moi.amSeneste nyheder
Kort nyt

Solosejler reddet efter otte timer i havet

Vendée Globe

Den afgørende fase

America's Cup

Sir Ben og Ineos gjorde rent bord - gense nattens imponerende...

Kapsejlads

Jules Verne Trophy: Team Gitana afbryder rekord forsøg...

Kort nyt

EYotY 2021: Vi vænner os aldrig til det

★ Interview & Portræt

★ Rand Boats: 'Vi designer hver model til et formål'

America's Cup

Amputeret AC-program denne weekend

Bådudstillinger

Boot Düsseldorf aflyses - flyttes til 2022

Kort nyt

Jules Verne: Team Gitana på sporet til verdensrekord

Udvalgte artikler *