Fra skibsdæk til unikke plankeborde

I de kommende år skal egetræsplankerne på fregatten Jyllands vejrdæk udskiftes, men i stedet for at lade de gamle planker af dansk flådeeg gå til spilde har museet i Ebeltoft indgået et upcycling-samarbejde med specialforretningen Woodstyle, der sælger håndlavede møbler og interiørløsninger. Et samarbejde, der blandt andet skal forvandle de historiske dæksplankerne til unikke plankeborde.

- Vi er rigtig glade for at kunne præsentere samarbejdet med Woodstyle, så plankerne fra vejrdækket kan få et nyt liv. Vi ønsker, at overskudsmaterialet fra fregatten Jyllands vedligeholdelse anvendes til et relevant formål og Woodstyles tilgang til upcycling matcher de ønsker, vi har omkring anvendelsen af overskudstræ, udtaler direktør hos Fregatten Jylland, Karin Buhl Slæggerup.

Hos Woodstyle i Hedensted er man yderst begejstret for samarbejdet og muligheden for at arbejde med et stykke af Danmarkshistorien.

- Når man brækker et hus ned eller skifter planker på et skib, handler det om at genanvende de ressourcer, der allerede ligger, så vi kan lade træerne i naturen stå. Muligheden for at upcycle træ fra fregatten Jylland, der har en stærk nationalhistorie, passer perfekt ind i vores tanker om at forene bæredygtighed og omtanke for miljøet med enestående historier og lækkert design, fortæller direktør hos Woodstyle, Casper Jacobsen.

Egetræets rejse fortsætter
Egetræsplankerne, der udskiftes og laves til plankeborde, har en rig historie mellem årringene. En historie, der trækker spor helt tilbage til Københavns bombardement og Flådens ran i 1807.

- Plankerne blev lagt på fregatten Jylland i 1980’erne og 90’erne, da skibet blev restaureret, men træstammerne, som plankerne er skåret ud af, kan dateres helt tilbage til starten af 1800-tallet. Træerne blev plantet som følge af Flådens ran og det københavnske bombardement, oplyser Karin Buhl Slæggerup.

Når de cirka 1.900 løbende meter planker af helt særlig dansk flådeeg er afmønstret fregatten, fortsætter rejsen træets rejse hos Woodstyle, hvor plankerne tørres og pudses inden de sættes sammen til borde og andre interiørløsninger.

- Træet skal tørres til under 10 procents fugtighed, for at man kan bruge det til møbler. Derefter bliver det høvlet, pudset og måske sandblæst, inden plankerne limes sammen. Der kommer til at gå fem planker til ét bord, men hver en stump skal bruges, så det er ikke utænkeligt, at der kommer sideprodukter som knagerækker eller hylder, beskriver Casper Jacobsen.

Det er endnu uvist, hvornår plankebordene er klar, men man kan allerede nu reservere et af de unikke produkter i en længde efter eget ønske. En stor del af overskuddet går til støtte til Fregatten Jylland og institutionens arbejde med at bevare skibet og dets historie.

foto2I stedet for at lade træet gå til spilde har Karin Buhl Slæggerup fra Fregatten Jylland og Casper Jacobsen fra Woodstyle indgået et samarbejde, der skal forvandle de gamle planker af dansk flådeeg til unikke plankeborde.

Faktaboks om egetræsplankerne:
- Efter Flådens ran i 1807 blev der udstedt en kongelige forordning om at plante nye egeskove, så man kunne sikre behovet for flådeeg til opførslen af krigsskibe, men med den teknologiske udvikling forsvandt træskibene og derfor også behovet for de plantede træer, der ikke kom til at spille den tiltænkte rolle.

- Egetræerne gjorde i stedet gavn på andre måder, blandt andet på fregatten Jylland. Skibet gennemgik i slutningen af 80’erne og starten af 90’erne en omfattende restaurering. Her blev nogle af træerne fra 1807 brugt til planker på fregattens vejrdæk, hvor de gennem årene har lagt bund for millioner af

Bonus info:
Woodstyle er en specialforretning, der sælger håndlavede møbler og interiørløsninger. Træet kommer med sin unikke historie fra nedlagte herregårde, industrielle maskiner m.m. og genanvendes til unikke produkter, der forener bæredygtighed og omtanke for miljøet med lækkert design. Se mere her (eksternt link, red.)

Fregatten Jylland behøver næsten ikke yderligere præsentation her på baadmagasinet.dk - men vi kan oplyse at Fregatten er en selvejet institution, der har til formål at bevare, vedligeholde og drive fregatten Jylland samt museet Fregatten Jylland og derigennem sikre muligheden for at forstå en del af Danmarks historie. Se mere her (eksternt link, red.)★ Interview & Portræt

★ Finn Beton: Anarkist og sjuskerøv – men en mand for...

Sejlsportsliga

Sailing Champions League: En af de danske klubber videre til...

Kort nyt

Vildsundbroen er igen åben for sejlere

OL

GULD TIL RINDOM - GULD TIL RINDOM...

Udvalgte artikler *