Jules Verne-trofeet: Duel jorden rundt - kampen er i gang

Related Articles: Idec Sport smadrer 10 år gammel rekord

Det har længe stået klart at kæmpetrimaranen Maxi Edmond de Rothschild, sejlet af Team Gitana med Franck Cammas i spidsen, har ligget parat ved den franske vestkyst. De har ventet på det helt rigtige vejrvindue for et rekordforsøg jorden rundt (se artikel om forberedelserne her). Målet er at blive det første sejlfartøj, der sejler jorden rundt på under 40 døgn. Hvis det lykkes, vil de vinde det legendariske Jules Verne Trophy.

Afsted med 40 knob
Nu er de i gang – og som en kæmpebonus for sejlsports-intereresserede verden over, er rekordforsøget nu blevet til en duel mellem to fantastiske trimaraner. Ultime-trimaranen Sodebo har nemlig kastet sig ind i kampen, og begge både flyver nu sydpå i rekordfart. De startede i nat, med kun en halv time imellem sig – Sodebo først – og nu lægger de den franske kyst bag sig med hastigheder på omkring 40 knob. Skipper hos Sodebo er Thomas Coville.
Forventningen er at begge trimaraner krydser ekvator i løbet af fem døgn, og sejler ind i det indiske ocean i løbet af ti døgn. Begge er udstyret med foils, og er sat op til sejlads med fuldt mandskab.

sodebo 4520795

Sodebo er en Ultime-trimaran på 105 fod, bygget til singlehand-sejlads, men nu ombygget til rekordforsøg med fuldt mandskab.

Endelig det rigtige vejrvindue
Det helt rigtige starttidspunkt har været afgørende, og flere af verdens bedste vejreksperter har fulgt udviklingen i vejrsystemerne igennem de seneste uger. Team Gitana, som har offentliggjort sine forberedelser, har gået igennem et kodesystem med forskellige niveauer for hvor parate sejlerne skulle være. Og endelig, tirsdag aften, kunne de altså trække i sejlertøjet, sætte pandelamperne på hovedet, og kaste fortøjningerne. Klokken tre i nat passerede de startlinjen ud for øen Ushant, og startede rekordjagten. Hvordan det foregik, kan du se i videoen nederst i artiklen.

yandy301533

Maxi Edmind de Rotschild har samme størrelse som Sodebo, og begge både har potentiale til at slå IDEC Sports rekord fra 2017

Tilbage inden 5. januar?
Den stående rekord er 40 døgn, 23 timer og 30 minutter. Hvis den skal slås, skal en af de to trimaraner krydse mållinjen inden klokken to om natten den 5. januar.
Du kan følge bådenes tracking her (Sodebo) og her (Team Gitana)

Video fra Team Gitanas start:★ Interview & Portræt

★ Finn Beton: Anarkist og sjuskerøv – men en mand for...

Sejlsportsliga

Sailing Champions League: En af de danske klubber videre til...

Kort nyt

Vildsundbroen er igen åben for sejlere

OL

GULD TIL RINDOM - GULD TIL RINDOM...

Udvalgte artikler *