DSRS: Lynæs' nye redningsbåd i action for første gang

Med en donationen fra Den A.P. Møllerske Støttefond i ryggen har Lynæs DSRS fået et nyt, lynhurtigt redningsfartøj.

– De næste par uger skal vi ud at træne med vores nye båd, som vi fik i sidste uge, siger stationsleder i DSRS Lynæs, Bo Vinten-Johansen. Han understreger, at det bliver på en måde, så man overholder de seneste corona-regler.
Båden er helt ny og af samme type, som både den svenske og norske søredning bruger. Den er bygget af Swede Ship Composite AB i Hunnebostrand. Det danske mandskab fra DSRS Lynæs kunne hente den hjem fra Höganäs Hamn, hvor den var blevet sejlet til af en hjælpsom svensker, vores bestyrelsesmedlem Johan Hilding fra SSRS.

– Det nye fartøj er at typen Rolls Roys vandjet, som er uden skruer. Den har 370 hk og skulle kunne sejle over 36 knob, men topfarten er ikke det vigtigste for os. Det er derimod, at den har gode trækkræfter, og vi har fået oplyst, at den har et pæletræk på 900 kg. Det er betydeligt mere end vores gamle båd, siger Bo Vinten-Johansen.

Han beskriver den som en livlig, sødygtig båd med en dybgang på kun end 40 centimeter, og det er en stor fordel fx i Roskilde Fjord, som hører med til DSRS Lynæs operationsområde.

– Vi er nået op på 170 redningsaktioner i år. Vi er den afdeling af alle Dansk Søredningsselskaberne herhjemme, som har haft flest udkald. Nu her efter efterårsferien plejer det at falde lidt til ro, efterhånden som bådene bliver lagt op, men der kan stadig være fiskere og strandjægere, som får brug for assistance. De fleste opgaver i år har været ufarlige aktioner som fritrækning ved grundstødninger, problemer med ror eller motorstop. Jeg tror kun, at vi har haft fem-seks SAR-operationer, hvor en af dem var en plastikhaj(et badedyr), og heldigvis har vi kun deltaget i en SAR-eftersøgning, hvor udgangen var fatal, siger Bo Vinten-Johansen.

DSRS Lynæs har indgået en aftale med Marinehjemmeværnet om at træne netop SAR-aktionerne, som omfatter eftersøgninger af personer.

– Coronareglerne gør, at vi lige afventer situationen, og måske bliver det først i det nye år, at vi formodentlig går i gang med øvelserne sammen, slutter Bo Vinten-Johansen.

006 dsrs lynæs aktion m ny båd
Første aktion med den nye båd mandag 9. november. En csampi 30 sejlbåd, med en løs klemkobling på skrueakselen blev slæbt ind fra snekkeløbet ved Sjællandsodde.