fbpx

007 bliver dybt misundelig...

En britisk virksomhed er i færd med at frembringe en ”James-Bond-båd”, som kan race på overfladen og på få minutter forvandle sig til et undervandsfartøj. Victa hedder det nye avancerede fartøj, som forventes at blive solgt over hele kloden fra slutningen af næste år.

Den Hampshire-baserede producent SubSea Craft har fået en privat investor i ryggen, der har tilført projektet, hvad der svarer til knap 100 mio. danske kr. Nu har virksomheden netop frigivet de første billeder fra deres værft og testfaciliteter i Portland.

Fartøjet kan have to besætningsmedlemmer og maks. seks passagerer om bord. Det vil bliver bygget i kulfiber med en kerne af Diab syntetisk skum, som er et udsædvanlig solidt materiale, der gør Victa i stand til at gå ned på dybde, hvor trykket er op til fire Bar, som svarer til 40 meter.

På vandoverfladen drives fartøjet frem af en SeaTek 725 hk dieselmotor, der vil give Victa en topfart på 40 knob og en rækkevidde på 250 sømil. På to minutter kan man forsvinde fra overfladen og gå ned i dybden, hvor to SubCtech lithium-ion-batteripakker indkapslet i vandtætte kamre vil generere 20 kW hver til at drive Victa frem som et undervandsfartøj med maks. otte knob i op til fire timer. Fuldt bemandet vil det kunne tilbagelægge en strækning på 25 sømil under vandet.

Scott Verney, CEO, udtaler i en pressemeddelelse:
– Nu hvor det dynamiske design og form for VICTA er blevet etableret, er vi kommet til en virkelig spændende fase i byggeriet. Integrationen af kontrolsystemer og den komplette tekniske pakke vil blive en ”game-changer”. I alt har vi omkring 250 undervandsforbindelser, der alle styres af fly-by-wire-systemet - det mest avancerede teknologi af sin type. Vi vil under den kommende vinter udføre testforsøg med det formål at kunne sende fartøjet i drift i slutningen af 2021.
Nedsænket vil besætningen om bord anvende en ekkolodsteknologi til at undgå, at man kolliderer med genstande under vandet. Det avancerede sonarsystem bliver i stand til at vise et 3D-aftryk af havbunden og omgivelserne.
Victa er i første omgang designet til at være et militært fartøj bygget til specialenheder som frømandskorps verden over, men virksomheden har planer om også at lancere det som et fritids- og sportsfartøj, der kan anvendes på fx turistdestinationer, lige som der er potentiale inden for forsknings- og offshore energisektoren.

VICTA
Længde 11,95 m
Bredde 2,3 m
Dybgang 0,6 m
Højde 2,0 m
Besætning 2
Passagere 6

divers part submerged

Det nye fartøj, Victa, kan med en to-mands besætning yderligere bære seks kommandosoldater - hvis det da ikke på visse destinationer bliver seks turister.

- Se flere fotos i galleriet herunder.Seneste nyheder

Politiet: Har du tjekket din båd?

Sehested satser på ny start-strategi


Kort nyt

‘Kaptajnens Hjerte’ med talk ved Simon Bang og Carsten Jensen

Kapsejlads

Harboe Cup, E-joller: Trods manglende vind var humøret i top

Kort nyt

Politiet: Har du tjekket din båd?

SailGP

Sehested satser på ny start-strategi

Kapsejlads

DEL II: Hvor står dansk sejlsport to år før OL i Paris?

SailGP

Udfordret dansk team - gense dagens sejladser

Kort nyt

Kan du noget med en rig? Helt unik mulighed på Skoleskibet...

Kort nyt

Gratis app: Fortællinger fra Øhavet, mens du sejler

SailGP

Cadiz leverer varen? - Se video fra pressemødet

Kapsejlads

Skovshoved Havn: Epicenter for weekendens helt store sejlerfest

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?