Jules Verne trofæet: Hvem kommer under 40 døgn? Se video

Related Articles: Groupama starter Jules Vernes-rekordforsøg, Highlights fra Jules Verne Trophy 2015-16, Jules Verne Trophy: IDEC SPORT i genlydsrekord Jorden rundt, Spindrift 2 klar til at slå Jules Verne Trophy rekorden

Som vi så i den foregående weekend, kan det vise sig at være en stor udfordring at sejle rundt om Fyn. 312 brave singlehandsejlere startede Silverrudder, kun 29 kom i mål. Så hvad skal man sige om at sejle rundt om hele jordkloden?
Den udfordring skal godt 30 singlehandsejlere forsøge sig på i oktober, hvor den legendariske Vendée Globe starter. Det kan du læse mere om i det kommende nummer af BÅD, som udkommer torsdag i uge 42.

Under 80 døgn
Men lidt under radaren for de fleste, forberedes der lige nu en anden spektakulær jorden-rundt sejlads, der vil starte nogenlunde samtidigt med Vendée Globe..
Jules Verne Trophy er en pokal, der kort og godt gives til den, der sejler hurtigere rundt om jorden end nogen anden før har gjort. Referencen til forfatteren Jules Verne kommer sig af at trofæet i begyndelsen var sat op til den første, der klarede det på under 80 døgn (Jules Verne skrev en berømt roman ved navn ”Jorden rundt i 80 dage”.
Den første der gjorde det, var Bruno Peyron i 1993, med katamaranen ”Explorer”.

Francis Joyon rekordholder
Derefter gik det stærkere og stærkere. Mange forsøgte, mange fejlede – men mange klarede det også. Antallet døgn faldt fra 79 til 74, 71, 64, 63, 50, 48, 45... og i dag er rekorden helt nede på 40 døgn, 23 timer og 30 minutter. Den blev sat af Francis Joyon (IDEC Sport) i 2017.

Team Gitana
Nu er selvfølgelig spørgsmålet: Hvem kan sejle rundt om jorden på under 40 døgn?
I løbet af oktober/november starter Team Gitana sit forsøg på erobre pokalen, og blive de første der sejler jorden rundt på "nogen-og-tredive" døgn. Kæmpetrimaranen Edmond de Rothschild (32 meter, 15 tons, sejlareal 650 kvm) er i færd med at blive klargjort i Lorient. Et ”dream team” med Franck Cammas og Charles Caudrelier i spidsen er sat sammen til lejligheden. Der vil være et mandskab på seks i alt. Start og mål er, som traditionen tilskriver, ved øen Ushant, beliggende ved indløbet til den Engelske Kanal.

Se video
I videoen her kan du få et nærmere indblik i Jules Verne trofeets historie og betydning, genfortalt af nogle af centrale figurer. Som meget andet her i verden, handler det om en drøm, som nogen sætter alt ind på at virkeliggøre. Og snart sker det altså igen.