Solo-roer Lia Ditton sætter ny rekord fra USA til Hawaii

Efter tre måneder alene og uden hjælp til søs har roeren Lia Ditton sat en ny verdensrekord for kvinder ved at ro solo fra San Francisco til Hawaii.

Den 40-årige brite gennemførte turen i hendes specialbyggede robåd og nåede øen Oahu på 86 dage og 10 timer. Dermed brød hun Roz Savages 2008-rekord på 100 dage.

Lia Ditton beskriver den ca. 2.700 sømil lange rejse på havet som "den største psykologiske udfordring i sit liv".

Hun var syg i begyndelsen af turen, kæntrede to gange, manglede mad og fik besked halvvejs om, at hendes søsports-kollega Angela Madsen var død under sit forsøg på den samme rute efter 57 dage, da hun formodentlig forlod sin robåd for at reparere en ankerkæde til hendes faldskærmsanker, som anvendes i uvejr.

To uger efter meddelelsen om, at Angela Madsen havde mistet livet i havet, ramte en voldsom bølge Lia Dittons båd, så den rullede rundt, og Dia røg med hovedet forrest ned i det mørke ocean. I uvejret måtte hun kæmpe sig op på bådens bug og bruge alle sine kræfter til at få den på ret køl. Oplevelsen fik hende næsten til at opgive turen, da hun kom i kontakt med et krigsskib, som passerede. Men hun valgte at fortsætte.

Fire uger senere kæntrede Lia igen midtvejs mellem USA og Hawaii. Denne gang kom båden på ret køl af sig selv, men udstyr, tøj og sengelinned var gennemblødt af det salte vand. På sin blog skrev Lia:

”Der lyder et kæmpe brag, og min krop kastes mod væggen. Jeg river min øjenmaske af og forsøger at kæmpe mig på benene, men mødes af vand, der strømmer ind gennem lugen. 'Se at kom ud! skriger stemmen i mit hoved. Båden er vendt på hovedet, og tager vand ind!. Så ruller båden rundt. Båden er selvrejsende.”

Efter den oplevelse måtte Lia Ditton kæmpe med sig selv. Hun bebrejdede sig selv, at hun ikke havde afbrudt forsøget, og tvivlen begyndte at nage hende. ”Men kroppen roede videre”, som hun skriver på sin blog.

Klokken seks om morgenen den 12. september nåede hun frem til Waikiki Yacht Club på øen Oahu. Verdensrekorden for kvinder, solo-roning USA-Hawaii var hjemme.

Se flere fotos i gallerie herunder.Seneste nyheder

Citat...'Vi har fart på hele vinteren'

Bådmotorer i Sverige forsvinder i store mængder

Finn: Mandeparkering i Egå

Kort Nyt

Citat...'Vi har fart på hele vinteren'

Motor

Bådmotorer i Sverige forsvinder i store mængder

Kapsejlads

Finn: Mandeparkering i Egå

★ Gør det selv

★ Autopiloten: Den elektroniske rorsmand er vokset med opgaven

Branchenyt

Vækst skaber drømmejobs i bådbranchen

America's Cup

Americas Cup: Surt show for tilskuerne - og New Zealand

Kort Nyt

Eksplosiv stigning i smitte blandt sejlerne fra Uge-42...

★ Interview & Portræt

★ Med mor ved roret

Udvalgte artikler *


Produktnyt