5 tips: Sådan forbliver du udhvilet ved shorthanded-sejlads

Related Articles: Bør sikkerheden øges på lange singlehand sejladser ?, Danmark Rundt Singlehand Off-shore: 'Du er ikke alene'

Snart er det Vegvisir Race og Silverrudder, sæsonens højdepunkt for single/doublehanded-sejlere. Mange tursejlere sejler i praksis også i par, og dermed er shorthanded-sejlads noget, som rigtig mange rent faktisk praktiserer.

Tag de rigtige beslutninger
Der er flere udfordringer ved den type sejlads, og de fleste af dem tilfører noget sjovt. En af dem som måske ikke altid er så sjov, handler om søvn. For sejler man en længere distance, gælder det om at planlægge og gennemføre perioder, hvor man kan få sig en lille lur. Det lyder måske meget nemt og ligetil, men i praksis er det en af de store udfordringer ved den type sejlads. Man ved fra forskning (blandt andet fra militæret) at evnen til at tage rigtige beslutninger og overskue krævende situationer bliver betydelig påvirket af søvnmangel. På havet kan det få store konsekvenser.

Her er nogle gode råd, som kan hjælpe dig til at være udhvilet på længere shorthanded-sejladser:

1: Forberedelser, forberedelser, forberedelser. Det er væsentlig at vide i god tid hvilke problemer som kan opstå, så du sørger for at være vågen og udhvilet på kritiske tidspunkter. Check derfor vejr i god tid, og sørg for at være udhvilet inden en front rammer, eller vejret på anden vis kræver din opmærksomhed (sejlskift, ny trim, kursændringer etc). Det samme gælder navigation: Du skal helst være på toppen ved passage af urent farvand, krydsning af skibsruter eller ved stærk strøm. Det er alt sammen ting som i de fleste tilfælde kan forudses i god tid. Det gælder med andre ord om at henholdsvis sove og være vågen på de rigtige tidspunkter.

2: Ha en notitsblok liggende, og noter væsentlig information i punkter. Når man er træt, er det svært at huske alting, og det er en stor hjælp at føre lister.

3: Mad og drikke er også afgørende, hvis hjerne og krop skal blive ved med at virke over tid. Det er let at glemme, når man sejler intenst, og det samtidigt kan være en smule besværlig at organisere måltider. Et lager med nem snacks er en god idé (power bars, mandler, chokolade, peanuts, rosiner, frugt etc). Vand er også nemt at glemme. Det er påfaldende hvor meget bedre man fungerer, når der bliver påfyldt væske, næring – og søvn.

4: Kommunikation: Din makker skal have den fornødne information, inden du går ned for at sove. Vend alle potentielle emner der kræver opmærksomhed, og giv klar besked om hvornår du vil vækkes.

5: Korte, men hyppige ”power naps” er det mest effektive, det ved man fra forskning. 20 minutters søvnperioder bruges typisk af professionelle sejlere, og længere perioder øger fareniveauet betragtelig (primært for solosejlere, som jo skal holde behørig udkig). Husk også en kraftig alarm til at vågne af, og gerne en ekstra alarm som backup.Kort nyt

I aften - Rindom i Natholdet

Kapsejlads

F18: Stor ros til Aarhus Int. Sejlsportscenter - 'Great city,...

Kapsejlads

Silverrudder 2021: Hvilket jubilæum...vi talte med nogle af de...

Kapsejlads

H-båd: Yes - nyt team øverst på podiet

Kapsejlads

WOW: Vanvittig tæt afgørels i Sundby

Kapsejlads

Congressional Cup: Emil Kjær - lige ved og næsten…

★ Test af motorbåd

★ Motor: Hvad er bedst, påhæng- eller indenbords?

Kort nyt

Aftale sikrer landets første autonome og emissionsfrie...

Kapsejlads

Følg deltagerne i Silverrudder

Udvalgte artikler *