Bare rolig – det er ikke væsener fra en fremmed planet

Skulle du støde på et aparte flyvende objekt ude over Storebælt, så bare ta det roligt. Der hverken tale om 1. april eller anden form for drillerier, men helt reelt, så er der altså tale om en sovlsniffende drone, som skal patruljere over Storebælt - ja, du læste rigtigt...

Dronen er endnu et led i håndhævelsen af svovlreglerne for skibes udledning. Langt de fleste skibe og rederier overholder svovlgrænserne, men ved at bruge en drone med snifferteknologi bliver det endnu sværere at snyde på vægten. Det er med til at sikre fair konkurrence for alle operatører i skibsfarten.

Dronen er udlånt af EU’s søfartsagentur, EMSA, og skal operere i et afgrænset område ud for Sjællands Odde. Det er anden gang EMSA tester en svovlsniffende drone over Storebælt. Sidste år fløj en anden type drone i området i tre måneder. Den nye drone har tidligere været brugt til overvågning af generel karakter samt kystovervågning.

Ved at flyve ind i røggassen fra et skibs udstødning kan den bl.a. ”sniffe” sig frem til mængden af svovl i skibets brændstof. Disse data bliver hurtigt tilgængelige for myndighederne (Miljøstyrelsen), som kan følge op, hvis et skib ikke overholder kravene til svovlindholdet i brændstoffet.

Flere danske myndigheder har samarbejdet for at dronen fra EMSA har kunnet få flyvetilladelse i Danmark. Et test-projekt som dette er et godt eksempel på, hvordan et velfungerende myndighedssamarbejde bidrager til nye teknologiske løsninger, der kan gavne den grønne dagsorden.

Selve test-projektet med dronen gennemføres i et samarbejde mellem Miljø- og Fødevareministeriet, Miljøstyrelsen og Søfartsstyrelsen, og gælder naturligvis erhvervstrafikken - så selv om du måske sejler en motorbåd med røggasser ud agter, så behøver du ikke frygte den svovlsniffende drone. ;-)

Svovldronen flyver i Danmark fra 1. juli til 31. oktober 2020
Kilde: Søfartsstyrelsen★ Test af sejlbåde

★ J/80 Versus Melges 24

Kort Nyt

Kom med om bord på en Swan 98 - se video

★ Interview & Portræt

★ Interview, Ib Kunøe: Om bord hos Mr. X-Yachts

Motor

Princess Yacht X95 på vandet

Bådudstillinger

Copenhagen Boat Show 2020 aflyses - vender stærkt tilbage næste...

Sejlsportsliga

Sejlsportsligaen starter sæson nu!

★ Test af sejlbåde

★ Utzon Spidsgatter: Nuttede ”Snuller” - en præmiesluger

Udvalgte artikler *


Produktnyt

Princess Yacht X95 på vandet

Fairline Yachts solgt til RiverRock

Stor interesse for kabinebåde

Ny motorbåd er en genfødsel af klassiker