America’s Cup i nyt stormvejr

Related Articles: 36. udgave af America's Cup får strengere nationskrav, AC: Drama på Bermuda - ETNZ i mega nose-dive, Se video

Alle events går igennem hårde tider lige nu. Men America’s Cup, som i forvejen har tradition for hårde konflikter og juridiske kampe på landsiden, har nu røget ud i et slagsmål med ret vilde implikationer.

Færre tilskuere, få hold
Grant Dalton er den ubestridte chef for Emirates Team New Zealand. Dalton har en nærmest mytologisk status, og er ikke kun chef for teamet, men også for den organisation, der arrangerer det kæmpestore event, som skal finde sted i Auckland NZ næste år. Corona-restriktioner vil amputere tilstrømningen af tilskuere og reducere indtægterne betydeligt, og der er mange problemer forbundet med at tillade de udfordrende hold adgang til New Zealand. Der kan nemt være 100 personer på et AC-hold.

Svært at lave overskud
I tillæg er budgetterne lavet med udgangspunkt i fem-seks udfordrende hold. Og realiteten er, at der kun kommer tre – INEOS (UK), American Magic (USA) og Luna Rossa (ITA). Alene det gør det svært at få pengene til at passe, bogstavelig talt. Regeringen i det sejlervenlige land har investeret hundredevis af millioner i eventet, som nu ser ud til at præstere et bragende underskud.

Emirates Team New Zealand's AC75 on the Waitemata Harbour in Auckland, New Zealand

Peter Burling (i midten øverst) er rorsmand for et hold, som nu slås med alvorlige problemer i organisationen. Foto: ETNZ/America's Cup

Forsvundne penge
På den baggrund var det svært nok i forvejen, da den seneste skandale ramte: Detaljerne i forløbet er stadig uklare, men meget tyder på at Emirates Team New Zealand har ladt sig franarre tre millioner dollars af ungarske internet scammers, i forbindelse med pengetransaktioner der i sig selv virker suspekte. Grant Dalton, som altså har flere kasketter på, beskyldes nu for at trække penge ud af budgettet til formål, som bevillingerne ikke var tiltænkt. Han afviser på det skarpeste, og blæser nu til kamp for at finde de skyldige bag lækager og økonomiske uregelmæssigheder.

Lækkede informationer
Det er en konflikt med underleverandører, som nu er fyret efter uoverensstemmelser, som ligger bag den seneste skandale. Konflikten har i tillæg medført lækage af hemmelige informationer, og en efterforskning er nu i gang. At holde kortene tæt til kroppen i udviklingsfasen af en ny America’s Cup-båd er en væsentlig del af forberedelserne, og nu ser det ud til meget inside information er kommet i hænderne på nogen, der bestemt ikke skulle se den.

Ikke den Cup vi regnede med
Lige nu er samarbejdet i organisationen brudt sammen, ifølge flere internationale sejlermedier. America’s Cup skal nok stadig blive til noget. Men det bliver nok ikke helt den kapsejlads, arrangører, sejler og fans havde håbet på.