Politiet står til søs – det gælder sikkerhed

I de kommende måneder kan sejlere i Køge Bugt og Kalveboderne møde Vestegnens Politi på vandet.

– Sejlersæsonen er i gang, og vi begynder nu også at patruljere i farvandet ud for politikredsen for at kontrollere sikkerheden til søs. Vi holder et særligt udkig efter redningsveste, spiritussejlads og førerbeviser for speedbåde og vandscootere, siger politikommissær Mads Dam, Københavns Vestegns Politis særlige maritime enhed til pressen.

De seneste års erfaringer har vist, at de fleste sejlere i Køge Bugt har godt styr på regler og sikkerhed, og politikommissæren håber, at samme billede tegner sig i år. Han minder om, at der skal være en redningsvest til alle om bord, ellers får skipper en bøde på 1.500 kroner for hver gast, der mangler en vest.

Det handler om sikkerhed, når Vestegnens Politi udfører kontrol på vandet. – Redningsvesten redder liv - sørg for alle har en på, når du sejler ud, siger politikommissæren.

Ny regel for speedbåde og vandscootere - det kan blive RIGTIG DYRT at omgå!
Nu må førere af vandscootere og speedbåde ikke længere overlade styringen til andre, som ikke har de nødvendige kvalifikationer. Det siger nye regler, som trådte i kraft 1. maj 2020.

– Har man hænderne på rattet, skal man have førerbevis - det er hovedreglen, siger Mads Dam.

Skippers bøde ventes at være i størrelsesordenen 2.500 kroner, hvis føringen overlades til en uden bevis. Den, der fører fartøjet uden bevis, står til en bøde på 5.000 kroner.
Styrer man en speedbåd eller vandscooter uden førerbevis, er bøden 5.000 kroner. Er der ikke tegnet forsikring for fartøjet, eller er førerbevis eller forsikringsbevis ikke er medbragt, er bøden 1.000 kroner.

– Det hele handler om, at alle kan færdes trygt og sikkert på vandet - og at alle kommer sikkert med hjem i havn igen uden ulykker, siger politikommissær Mads Dam.

Vestegnens Politis maritime indsats består af politifolk, som har interesse for sejlads og gennemgået et særligt maritimt sikkerhedskursus for politifolk.
De maritime politikontroller sker i et nært og godt samarbejde med Hjemmeværnsflotille 366 Københavns Vestegns Marinehjemmeværn, som råder over trænet mandskab og fartøjer.

Gode råd om sikkerhed til søs
Træn dine sejladsfærdigheder, uanset om du er ny eller erfaren skipper.
Tjek dit grej, før du sejler ud. Hold dit grej, udstyr og motor i orden.
Planlæg din tur. Tjek vejrudsigten, udregn turens længde, tænk i alternative ruter, sørg for rigtige søkort.
Hav en livline til land - med VHF-radio eller mobiltelefon.
Brug vesten.

003 politikommissaermadsdam

Det kan blive en rigtig dyr 'fornøjelse' og møde herren her. Mads Dam minder om, at der skal være en vest til alle om bord, ellers får skipper en bøde på 1.500 kroner for hver passager, der mangler en vest, og overlader du rattet til en uden de nødvendige 'papirer' - så kan det blive rigtig rigtig dyrt. Forstå det nu...