Verdenspremiere: Dacomas svingkøl bestod jomfrusejlads

For første gang har et fartøj sejlet med en luftfyldt køl, der automatisk bremser krængning. Dacomas unikke svingkøl fik sin ilddåb under et Tuco-fartøj i Faaborg Havn.

– Det var stort, da jeg sejlede væk fra løftestropperne, men jeg var med det samme tryg ved bådens bevægelser, den sejlede helt forudsigeligt. Det eneste usædvanlige var, at båden ikke krængede, når jeg drejede og svingede rundt. Det kan netop indstilles via software, så det er mest stabilt og behageligt, forklarer opfinderen og stifteren af Dacoma, Arnd Baurichter, der var ene mand ombord.

Den luftfyldte køl, som svinger i modtakt med bølger og modvirker krængning var monteret under et syv-meter langt skrog fra værftet Tuco. Svingkølen, som hedder Airkeel, er udviklet af danske Dacoma.

Kølen stikker halvanden meter under båden og består nederst af en hul, aflang beholder fyldt med luft. Kølen kan automatisk svinge fra side til side. Bevægelserne styres af kølens computer, hvis software er også udviklet af Dacoma. Efter blot lidt mere end et år med patentering, funding, udvikling og laboratorietest skulle den nye svingkøl for første gang prøves af på vandet. Det blev havnen i Faaborg på Fyn, der kom til at danne rammen om verdenspremieren den 29. april.

Data med hundredvis af parametre, som computeren har opsamlet under den halve times lange sejlads i havnen, er i de sidste par uger blev analyseret. Resultaterne viser, at svingkølen har reageret som planlagt.

– Når jeg drejede 360 grader rundt, foregik det med et køludsving på blot fem grader for at hindre krængning, men det var med ganske lav hastighed, fortæller Arnd Baurichter.

Analysen viser også, at strømforbrug og kursstabilitet forsat skal testes for at fintune systemet.

– Vi har fra starten overdimensioneret batteribanken, men det skal vi optimere på, for strømforbrug og den deraf følgende vægt er også vigtige parametre, når systemet skal kommercialiseres, tilføjer han.

I de kommende uger står testskroget med sin svingkøl på værft. Ved næste søsætning om nogle uger skal kølen vise, hvordan den reagerer i bølger uden for havnen i farvandet syd for Fyn. Projektet foregår hos Fyns Maritime Klynge og er støttet af Den Danske Maritime Fond og Innovationsfonden.

svingkøl 1

Verdenspremiere på svingkølen, som hedder Airkeel, er opfurndet af Arnd Baurichter, og udviklet af danske Dacoma.

 World Match Racing Tour

VM Mathc Race: Live fra finaledagen på Bermuda - ***opdateret***

Kort Nyt

Cheftræner kåret i Horsens

World Match Racing Tour

VM Match Race: Dansk finaledeltagelse på Bermuda

World Match Racing Tour

VM i Match Race: BORCH VIDERE TIL SEMI

Kort Nyt

Photo award - stem på din favorit

Produktnyt

Få bedre overblik, når du sejler

World Match Racing Tour

VM Match Race: Borch Racing videre til kvartfinalen - se...

★ Tursejlads

★ Vi har set nærmere på Sønderborgs livlige byhavn

Udvalgte artikler *


Produktnyt

Få bedre overblik, når du sejler

Bådmotorer i Sverige forsvinder i store mængder

Nye: Ibizia 911 Touring og Grand Explorer