Robot-mærke flytter selv ved vindskift

Related Articles: Robotbøjer indtager Middelfart

Arrangører af kapsejlads behøver ikke længere at bruge tid og benzin på at sejle rundt og lægge, flytte og tage mærker op. En robot kan nu klare det.

Holder selv positionen
MarkSetBot er kort sagt en bøje, udstyret med elmotor og GPS. En app er tilknyttet robotten, og mærket kan kontrolleres fra appen. Mærket holder selv positionen, indtil du beder det om at flytte til en ny position. Der er med andre ord ingen liner eller noget anker involveret. Appen gør det let at beregne mærkets nye position ved vindskift etc.

Fire knob
Elmotoren er en tilpasset Minn Kota elektrisk påhængsmotor, som almindeligvis bruges af lystfiskere. Den kontrolleres normalt med en pedal, men her er kontrollen altså overtaget af en app. Mærket kan flytte sig med en fart på fire knob. Hvis mærker skal flyttes langt, og mere fart er nødvendigt, kan man bruge en flåde, der ligeledes kan fjernstyres, og som kan bære tre-fire mærker på fuldt plan.

msbrental 2t

SailGP bruger det
MarkSetBot er udstyret med et lithium-batteri på 50 eller 100 ampere. Den kan ses på en afstand af op til to sømil, og kan navigeres i vind op til 15 meter pr. sekund. Den vejer 72 kg, og kan fås i gul, orange og grøn. SailGP bruger det allerede, og er efter sigende godt tilfreds.

Dyb og lunefuld sø
Det er amerikanske Kevin Morin der fik ideen, og han har arbejdet med udvikling af konceptet lige siden 2014. Morin sejlede kapsejlads på en sø i Michigan, USA, hvor der er meget dybt, og hvor vinden skifter meget. Det var derfor rigtig besværligt at lægge baner.

Køb eller leasing
Helt billig er løsningen ikke – man kan vælge at købe eller lease, og i begge tilfælde er der en fast månedlig omkostning. Ved leasing er der et engangsbeløb på godt 17.000 kr, og en månedlig udgift på 3.000 kr. Vil man købe, koster bøjen 48.000 kr, og så skal der stadig lægges et månedlig beløb på godt 400 kr.

Mere her