Sikkerhed: Undgå uheld ved mastekranen - få gode tips & råd

De fleste uheld og ulykker med bådens rig sker når masten løftes med mastekranen om foråret og om efteråret. Derfor har vi samlet en række tips til nem og især sikker håndtering af mast og rig.

Et uheld med masten ved mastekranen kan få fatale konsekvenser, hvis masten vælter eller falder, så den beskadiger en eller flere både, og i værste fald rammer en person. Det sker dog yderst sjældent, hvis man bare tager nogle få gode forholdsregler og er omhyggelig inden masten hejses op. Alligevel er en del nyere sejlere usikre over situationen ved mastekranen. Hvis man efter disse tips stadig føler sig usikker på at løfte masten sikkert, så er det en god ide at rådføre sig med en professionel rigger eller en erfaren sejlerven.

Med lidt rutine og den Med lidt rutine og den rette håndtering er det rimelig nemt, hurtigt og sikkert at løfte masten på eller af næsten alle både i danske havne. Vi ser her bort fra de helt store både med meget lange og tunge master, hvor man med fordel kan lade professionelle tage sig af opgaven.

...

Bliv abonnent og få fuld adgang til vores artikler
Ønsker du Båd Magasinet ? Se hele udvalget af abonnementer