Vand ovenfra kan ødelægge en båd

Selv om det meste af samfundet er lukket ned og står stille, er der dog liv her og der. Et af de steder hvor der ses forsigtig aktivitet, er lystbådehavnene. Her er bådejerne i gang med forårsklargøringen i det pragtfulde vejr. Der er i hvert fald noget, der peger på en tid efter Corona.

Skjulte skader
Vi har rodet i arkivet og fundet en artikel frem, som er relevant for alle dem der nu passer og plejer sin båd. Den handler om vandindtrængning. Ikke nedefra, men ovenfra. Det er nemlig her, skaderne tit opstår. Og fordi de tit er skjult, kan de få lov at udvikle sig fra en ubetydelig lækage, til noget der i værste fald kan vise sig at være en totalskade.

 dsc0069

Tegn på vandindtrængning kan være let at se – men det kan også være dækket bag apteringen.

Totalskade
Vi har talt med bådebygger Niels Andersen fra Gilleleje Bådebyggeri, som fortæller at de tit ser den her type skader. ”Det kan være eksklusive, velbyggede både”, siger han, ”hvor man bare ikke har opdaget hvad der var på spil. En utæt fuge, som kunne have været fixet på en time, til måske tyve kroner i materialer, er ti år senere forvandlet til en reparation på fl ere hundrede tusinde kroner. Og vi ved jo alle sammen, hvad der er sket med brugtværdien af både de senere år. Reparationsomkostninger kan hurtigt overstige bådens værdi.
I praksis står man med en totalskade. Det er virkelig trist, især da det ville have været så let at undgå, hvis man havde været mere opmærksom fra starten”.

Læs mere
I artiklen ser du hvordan du opdager skjulte lækager – og ikke mindst hvordan du laver en permanent fix. Artiklen kan læses af abonnenter, og du henter den ved at klikke på billedet forneden. Får du lyst til en hel samling artikler om forårsklargøring, kan du hente vores e-magasin om emnet her:

Gratis blad om forårsklargøring af båden - klik og læs ›

God fornøjelse!

 dsc0080