fbpx

IOC har besluttet at udskyde OL

Related Articles: IOC reagerer på kritik - men vil de lytte til atleterne?, DIFs direktør om OL 2020: 'Det er en kaotisk situation', Er det fair og forsvarligt at gennemføre OL til sommer?, IOC holder fast – OL til sommer, Presset på IOC stiger fra dag til dag - DIF håber på udsættelse
Inkluder i Newsletter: Ja

Det er nu officielt at IOC og Tokyo2020 er blevet enige om at udsætte OL til 2021.Mulige datoer kunne være i starten af august, idet det internationale atletik forbund har meddelt IOC, at man gerne vil overlade denne periode i kalenderen til afvikling af OL, og dette vil formentlig gøre det meget lettere at fastsætte den endelige termin for OL.

Virkeligheden overhalede hurtigt IOC, som for mindre end en uge siden hårdnakket holdt fast i, at OL vil blive afholdt som planlagt. Presset på IOC eskalerede kraftigt over weekenden, hvor flere lande og internationale sportsforbund appellerede til IOC om at træffe beslutning om udskydelse af OL på grund af den alvorlige situation i hele verden som følge af Corona smitten. Og nogle lande truede også med at boykotte OL.

IOC forsøgte med en udmelding om, at man ville træffe beslutningen indenfor fire uger, hvor de tidligere havde talt om udgangen af maj. Men IOC blev presset til at træffe beslutningen på kun tre dage.

IOC havde nok haft en intention om, at man ønskede at træffe beslutningen, når man havde haft mulighed for at forhandle med alle de store interessenter, Tokyo2020, TV-broadcasters (især NBC) samt IOC topsponsorer og havde mere viden om, hvordan den økonomiske situation skulle løses og hvem der skal betale hvad.

Men i stedet er IOC blevet tvunget til at træffe beslutningen om udsættelse af OL, og så må man derefter få forhandlet alle aftaler som konsekvens af udsættelsen. Ingen tvivl om at der forestår vanskelige forhandlinger om flytningen og økonomien, men her må alle de store interessenter samles om at løse opgaven, ikke mindst under hensyntagen til Japan og Tokyo som har investeret 20+ milliarder dollar (!) i afviklingen i sommeren 2020.

Økonomiske udfordringer for alle
Udover de gigantiske udfordringer omkring flytningen af selve OL-arrangementet, bliver mange andre også påvirket af beslutningen.

De nationale olympiske komiteer, idrætsforbund og støtteorganisationer (a la Team Danmark) kan nu se frem til at de skal finansiere yderligere ét års intensive OL-forberedelser, hvilket uvilkårligt bliver mere omkostningskrævende for alle, idet året efter OL normalt har en meget lavere økonomisk aktivitet.

Set med dansk målestok skal Dansk Sejlunion, støttet af Team Danmark, nu få lagt en plan for yderligere et helt års OL-forberedelser, hvilket sandsynlig vil være en økonomisk udfordring. Især for Dansk Sejlunion kan det blive en stor økonomisk udfordring, blandt andet set i lyset af, at 2020 er sidste år i aftalen med DS mangeårige, fantastiske sponsor TORM. Sejlunionen har i mere end et år arbejdet med forskellige sponsorkoncepter for Sejlerlandsholdet, herunder en kommerciel samarbejdspartner. Dette arbejde har, redaktionen bekendt, endnu ikke båret frugt.

Fra Dansk Sejlunion forlyder det at
Beslutningen hilses velkommen af Dansk Sejlunions formand Line Markert: 

Det er det eneste rigtige at gøre i den nuværende situation. Verdens atleter – og vores fantastiske danske sejlere – er lige nu i væsentlig grad afskåret fra at kunne forberede sig til den formentlig vigtigste sportsbegivenhed i deres karriere. Mange lande eller atleter er slet ikke kvalificeret eller udtaget endnu, og ingen ved, hvornår det ville kunne ske.

Line Markert peger især på, at det er svært at give atleterne en fair mulighed for at forberede sig. Uanset hvor utroligt skuffende det selvfølgelig opleves for atleterne, fans og for hele sportsverdenen, så ville alt andet end en udsættelse på dette fremskredne tidspunkt være forkert og unfair. Her tænker jeg især på de atleter, der er mere eller mindre afskåret fra at kunne træne og forberede sig sammen med holdet og deres trænere.

Det er aldrig sket før, at OL udsættes. Derfor findes der ingen drejebog og sikre retningslinjer for, hvordan forberedelsen til OL skal gennemføres og finansieres. Det kræver en stor indsats for organisationerne at formulere en god plan så hurtigt som muligt

Vi (Dansk Sejlunion, red.) er desværre nu bragt i en situation med stor usikkerhed om det videre forløb frem mod, at OL kan gennemføres. Vi vil sammen med DIF og Team Danmark hurtigt danne os et overblik over, hvordan mulighederne ser ud både sportsligt, økonomisk og praktisk, så vores dygtige sejlere kan få de bedste vilkår og rimelig tryghed i en kaotisk situation, slutter Dansk Sejlunions formand Line Markert.

DIF’s direktør Mørten Mølholm har netop fortalt på DR1, at det er en økonomisk katastrofe for DIF og Team Danmark, som man også skal finde en løsning på, idet alle deres normale sponsorer tillige er presset økonomisk.

Derudover siger Morten Mølholm, at ingen kender kvalifikationskriterierne og der er en masse andre ubekendte, blandt andet datoerne og om IOC vil forsøge at hjælpe de nationale forbund økonomisk.

Kritisk økonomi i World Sailing
Nogle af de internationale sportsforbund for OL-sportsgrene, som er afhængig af indtægterne fra OL, kan blive alvorligt presset med ét års udskydelse af OL.

Dette skyldes, at forbundene normalt modtager store millionbeløb fra IOC efter de Olympiske Lege, og den økonomiske indsprøjtning udgør for mange forbund en meget markant del af deres årlige budget i de kommende fire år indtil næste Olympiske Lege.

Sejlsportens internationale organisation, World Sailing er et af de forbund, hvor OL-pengene er meget afgørende for organisationens samlede aktiviteter.

World Sailing har tidligere haft en solid økonomi, men er de senere år kommet i en situation, hvor økonomien er blevet udfordret, idet man for første gang i mange år inden OL har måttet låne penge for at operere i det daglige, hvilket vil sige at man reelt allerede er begyndt at bruge af de forventede OL-penge for den kommende 4-års periode.

En udskydelse af OL til 2021 vil betyde, at World Sailing delvist må lånefinansiere yderligere et års drift for at kunne operere, og dermed bliver World Sailings økonomi yderligere presset

Spørgsmålet er, hvorvidt IOC vil være i stand til at bidrage med en økonomisk ’hjælpepakke’ til de internationale forbund, som bliver hårdest presset på økonomien. Men IOC vil sandsynligvis selv være udfordret af udsættelsen af OL.




Seneste nyheder





★ Artikel

★ Er CE-mærkning din garanti for sikkerhed?

SailGP

Barselsvikaren - nu med fast job

Kort nyt

KDY Sharks på podiet i Portugal

Kort nyt

Museet for Søfart står til at miste millioner af kroner

Kort nyt

Træk en kajak i automaten på Rørvig Havn

Kort nyt

Sejlsportens store succes: Kvinderne stormer frem

Kapsejlads

Rindom topper verdensranglisten

Kapsejlads

Ocean Globe Race: 5.000 sømil uden varm mad og kaffe?





Udvalgte artikler *