DIFs direktør om OL 2020: 'Det er en kaotisk situation'

Related Articles: IOC reagerer på kritik - men vil de lytte til atleterne?, Er det fair og forsvarligt at gennemføre OL til sommer?, Forbliv i havn skriver FTLF, International bådbranche mærker Corona-effekten, IOC holder fast – OL til sommer, Kinesiske sejlere bliver hjemme - hvornår ser vi det første stævne aflyst?

Den olympiske flamme er landet i Japan, alt imens tvivlen vokser omkring Tokyo 2020 Legene.

Morten Mølholm, direktør for DIF udtrykte i et interview med TV2 News fredag, at han ville opføre sig som komiske Ali, hvis DIF ikke indrømmer, at der er meget stor usikkerhed om, hvorvidt OL vil kunne gennemføres.

Idrætsudøverne kommer til OL fra hele verden, og der vil være en række lande som ikke er klar og velforberedte, men DIF-direktøren erkender, at IOC fortsat fastholder, at det er for tidligt at beslutte om gennemførelse eller udsættelse, selvom det er en kaotisk situation, hvor atleter i mange lande slet ikke har mulighed for at træne.

Alle holder vejret og venter på IOC’s beslutning, men den vil måske først blive truffet i slutningen af maj, to måneder inden OL, fortæller Morten Mølholm og sluttede interviewet af med at fortælle, at danske idrætsudøvere er meget frustrerede, og DIF/Team Danmark/forbundene forsøger at give råd til selvtræning, men det er absolut ikke optimalt.

Tidligere på ugen, efter en videokonference med IOC, sagde Morten Mølholm blandt andet: ”Hvis OL skal afvikles, så skal det kun være, hvis det er fuldt forsvarligt både sundheds- og sikkerhedsmæssigt.”

Og IOC’s præsident har sagt, at IOC søger at finde en løsning med "mindst negativ indvirkning for atleterne".

Sportsverdenen står overfor tre kæmpe dilemmaer:

• Er det sikkerhedsmæssigt forsvarligt at afvikle OL til sommer ?
• Det er umuligt for topatleterne at forberede sig til OL
• De enorme økonomiske konsekvenser ved at udsætte OL

Vil IOC og Tokyo2020 kunne sikre mod smitte?
Internationale eksperter nævner allerede, at pandemien ikke vil være overstået om fire måneder, selvom nogle lande muligvis kan kontrollere deres egen situation inden for denne tidsramme.

Hvordan vil IOC og Tokyo2020 arrangøren sikre over en million menneskers sikkerhed i en pandemisk situation under OL?

Der vil stadig om fire måneder være adskillige risici forbundet med afvikling af konkurrencerne, flyrejser, brug af busser, offentlig transport, delt indkvartering, køer og tilskuerfaciliteter, hoteller, restauranter m.v. Og det kan på ingen måde garanteres, at disse risici forsvinder inden for få måneder.

Man må ikke glemme, at der ikke er nogen immunitet mod denne virus, og selv dem, der allerede har fået den, kan muligvis få ny infektion på grund af mulige mutationer. Faktisk nævnes allerede to klart adskilte stammer til denne virus, der er blevet identificeret.

Mange hævder, at IOC og Tokyo2020 arrangøren aldrig vil være i stand til at sikre sikkerheden for atleter, personale, frivillige, embedsmænd, mediefolk, sikkerhedspersonale og tilskuere, hvis OL afholdes i sommeren 2020. Eksperter nævner, at det stadig ville være vanskeligt at arrangere sikre lege med tusinder af atleter i den olympiske landsby, hvor der normalt bor op til 17.000-18.000 personer, de bor i et tæt kvarter, interagerer med hinanden og kommer fra hele verden.

Og det er jo ikke kun OL i sig selv, der vil være ekstremt farlig, det er også de igangværende forberedelser fra atleter og deres supportmedarbejdere, og det sker lige nu. Hvis sundheden og sikkerheden for atleterne lige nu prioriteres højt, er det selvsagt umuligt for træningen at fortsætte som normalt, ligesom kvalifikationer hvor atleter samles heller ikke kan finde sted.

Umuligt at forberede sig til OL
Sejlsportsstævner er nu forbudt i Frankrig og forskellige andre lande. Alle forårets største sejlsportsstævner for OL-klasserne er aflyst: World Cup i Genoa, Princesa Sofia Trophy, Semaine Olympique Francaise (Hyeres, red.) og Kielerwoche. Lockdowns, udgangsforbud, rejseforbud og andre begrænsninger gør det umuligt for de fleste atleter at træne normalt - og sådan vil det givetvis være i 1-2 måneder fremadrettet, i f.eks. Europa og Nordamerika.

Alle sportsgrene med kontakt mellem atleter, herunder indendørs idrætsgrene er ikke mulig i mange lande, idet det er for farligt på et tidspunkt, hvor social afstand skal betragtes som den vigtigste prioritet for at bremse udbredelsen af pandemien. Der er et eksponentielt voksende antal inficerede mennesker, som vil overføre sygdommen til andre, selvom de er asymptomatiske.

Hvordan træner du til sportsgrene som judo, karate, taekwondo, brydning, boksning osv., hvis der kræves social afstand, med en mindsteafstand på 2-4 meter? Og sociale kontakter er umulige at undgå ved konkurrencerne under selve OL.

Holdsport er tillige sårbare overfor spredning af virussen, især dem med fysisk kontakt: fodbold, basketball, håndbold osv.

I sejlsport er risikoen mindre, men der er stadig en transmissionsrisiko mellem holdmedlemmer på samme båd. I OL 2020 er 5 ud af de 10 olympiske konkurrencer 2-personers både: 470 M, 470 F, 49er, 49er FX og Nacra 17. Dvs. ca. 200 ud af de 350 deltagere sejler 2-personers både med tilhørende øget risiko for infektion.

Hvis du skal rejse for at træne, hvis du dyrker en holdsport, hvis dit fokus ikke er 100% på sikkerhed, tager du unødvendige risici.

Den aktuelle usikkerhed og opfordringerne til at fortsætte træningen, fortsætte med at forberede sig, fører til yderligere og uundgåelige infektioner blandt atleter, trænere og supportpersonale forud for begivenheden.

Vi taler om en pandemi, der vokser hurtigt. I de fleste regioner i verden vokser risikoen for at blive inficeret dagligt, vi er i de fleste lande kun i den indledende fase, og cyklus for en virus kan være op til 12 uger eller mere. Og OL er planlagt med start om fire måneder, den 24. juli.

En gigantisk økonomisk og logistisk udfordring
Beslutningsprocessen i IOC involverer klart en række overvejelser: sportsligt, kommercielt og folkesundheden. Det er ekstremt komplekst, og forhandlingerne med alle interesser må nødvendigvis tage tid.

Det er i det lys man skal forstå udmeldingerne om, at den endelige beslutning kan trække ud til slutningen af maj, selvom mange allerede er ude med opfordring til at udskyde OL til 2021.

Mange mange milliarder
Der er selvfølgelig enorme kommercielle interesser på spil, for den japanske økonomi, for sponsorindtægter, tv-indtægter, for de enkelte deltagende lande og deres idrætsudøvere, for IOC osv.

Annullering af OL er ikke en mulighed, idet dette vil give IOC og de international forbund gigantiske økonomiske udfordringer, fordi man vil miste TV-indtægter og indtægter fra IOC’s topsponsor program. Alene de amerikanske tv-rettigheder giver IOC et enormt beløb. Hertil kommer Japan og Tokyo’s kæmpe investeringer.

Så enten vælger man at gennemføre OL i sommeren 2020, udskyder OL til senere på året, eller udskyder OL til sommeren 2021. En ekstra udfordringen er, at Paralympics er planlagt til september, én måned efter OL.

I henhold til tal offentliggjort af Associated Press stammer cirka 73 procent af IOC's 5,7 milliarder dollars indtægter i den nuværende fireårige cyklus fra tv-indtægter, hvor amerikanske NBC er ansvarlig for cirka 50 procent af tallet.

Det Comcast-ejede netværk betalte i alt 4,38 milliarder dollars for rettighederne til de næste fire OL - vinter og sommer – og herefter investerede de yderligere 7,7 milliarder dollars tre år senere for at købe rettighederne til yderligere seks udgaver af De Olympiske Lege. På den nyligt afholdte Morgan Stanley Investor Conference, indrømmede formand og administrerende direktør Brian Roberts, at annullering af OL ville koste selskabet den annoncerede reklamefortjeneste, som for fire år siden udgjorde ca. 250 millioner dollars til Rio-OL.

Virksomheder som Coca-Cola Co, Bridgestone Corp, Canon Inc, Toyota Motor Corp og Panasonic Corp sponsorerer legene, og japanske mærker har i årtier været nogle af de mest generøse. Alle kommercielle samarbejdspartnere skal også inddrages i beslutningerne.

Kontrakten mellem IOC, den japanske olympiske komité og byen Tokyo - som blev underskrevet i 2013 - fastslår, at IOC kun har ret til at annullere legene, hvis de ikke afholdes i løbet af 2020. Dette betyder, at man skal være enige om en eventuel udskydelse til 2021, hvilket dog ikke burde være noget problem i den force majeure situation som Corona krisen.

En udskydelse af OL til senere i 2020 eller i 2021 vil under alle omstændigheder blive ekstremt kostbar for Tokyo og Japan. Japanske politikere som premierminister Abe har investeret meget stor politisk kapital i legene. Derudover er der investeret gigantiske summer i afvikling af OL 2020, og prisen for at afholde OL er vokset fra oprindelig 7,3 mia. dollar på tidspunktet for buddet i 2013 nævnes nu at være oppe på gigantiske 26 mia. dollar (jf. en revision fra den japanske regering).

Blandt utallige udfordringer er også, at lejlighederne i den olympiske by – der normalt huser op til 17-18.000 personer under OL – normalt sælges til privat overtagelse umiddelbart efter OL. Så forhåbentlig har man en force majeure klausul på alle solgte enheder.

Både IOC og Tokyo2020 organisationen står foran et kæmpe dilemma – Risikoen for en ny eskalering af en global nødsituation for folkesundheden set i forhold til gigantiske økonomiske udfordringer som en udskydelse vil betyde.Branchenyt

Svensk bådindustri kræver forbedret identifikation af båden

★ Interview & Portræt

Danmarks Museum for Lystsejlads: De Flittige frivillige

Kort nyt

MiniTransat 2021 usikker: Svensker kæmper videre

Vendée Globe

HUGO BOSS med skipper Alex Thomson udgår...!

Kort nyt

Jules Verne: Team Gitana afbryder rekordforsøg

Kapsejlads

Round Denmark Race Inshore 2021 - tilmeldingen åben...

Vendée Globe

Regnskabets time - vi gør status inden de brølende 40'ere...

★ Test af sejlbåde

★ Arkivet: Utzon spidsgatteren nuttede ”Snuller” - en...

Kort nyt

Jules Verne-trofeet: Duel jorden rundt - kampen er i gang

Branchenyt

Seldén leverer kulfibermast til Farr X2Sailing World News


Udvalgte artikler *


Produktnyt

Få bedre overblik, når du sejler

Bådmotorer i Sverige forsvinder i store mængder