Hvid røg fra skorstenen: Et nyt America’s Cup format er fundet

Related Articles: 36. udgave af America's Cup får strengere nationskrav

Hvis man er en lille smule bekendt med den katolske kirke, vil man vide at når en pave er død, samles de førende kardinaler i et særligt rum i Vatikanet, for at finde en efterfølger. Og de kommer ikke ud, før der er enighed om hvem den nye pave er. De troende flokkes rundt Peterspladsen i spændt forventning, og den eneste kommunikation med omverdenen, sker igennem røg fra skorstenen. Sort røg betyder ingen enighed. Hvid røg betyder, at en ny pave er fundet.

Mæglingsproces
Lidt på samme måde er det, når rammerne for den næste America’s Cup skal fastlægges. Der er rigtig meget på spil, og der kæmpes bag kulisserne om selv de mindste detaljer. En omfattende mæglings-proces har nu været gennemført, under ledelse af den højt respekterede AC-kardinal David Tillett. Han er australier, og formand for America’s Cup Arbitration Panel. Parterne er de forsvarende pokalindehavere, Emirates Team New Zealand, og den officielle udfordrer, som denne gang er italienske Luna Rossa Prada Pirelli Team.

david tillett gilles martin raget pic ac arbitration panel

David Tillett førte forhandlingerne med sikker hånd

Førstemand til syv point
Og nu er der altså hvid røg fra skorstenen i Auckland, New Zealand: Der er fundet et format for den kommende America’s Cup. Den 36. America’s Cup-finale skal sejles på en bane udenfor Auckland i dagene mellem den 6. og 21. marts 2021. Det sker i en serie matchrace-sejladser mellem forsvarerne, Emirates Team New Zealand og vinderen af Prada Cup. Prada Cup sejles på samme bane allerede i januar og februar.
Vinderen af den 36. America’s Cup vil være det første hold til at nå syv point – dvs. syv sejre.

Hvor meget eller lidt vind?
Et væsentligt tema er hvilke vindstyrker der kan sejles i. Parterne er blevet enige om AC-finalen kan sejles i alle vindstyrker mellem 6,5 og 23 knob. Prada Cup, hvor udfordreren til finalen altså skal findes, sejles i en serie indledende runder, hvor vindstyrken skal ligge mellem 6,5 og 21 knob. Finale-sejladserne i Prada Cup sejles i samme vindspekter som selve AC-finalen, altså 6,5 til 23 knob.

Du skal tidligt op...
Der er planlagt to finale-race pr dag i dagene 6,7,10, 12, 13, 14 og 15. marts, og man regner med at afgørelsen falder allerede i weekenden 13/14. Ekstra reservedage indsættes ved behov. Sejladserne starter først efter kl. 16 lokal tid. Det er i øvrigt kl fire om morgenen dansk tid, så man skal tidligt op, hvis man vil se det hele.

Første AC-show snart!
Men du behøver ikke at vente så længe, før du kan se America’s Cup action. Første gang holdene brager sammen, er allerede 23.-26 april i år – starten på America’s Cup World Series. Det sker i Cagliari, Sicilien.Seneste nyheder

Vand ovenfra kan ødelægge en båd

I isolation på Martinique

Kommer der vind i sejlene, igen?


Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout

Produktnyt

X-Yachts skal til at bygge motorbåde

Elmotoren er blevet voksen