DMI varsler om langvarig og kraftig blæst - vindstød op til orkan

Er bådens pressing solidt surret fast, og så den sikkert? Hvis din båd stadig ligger i vandet, så kan et par ekstra fortøjninger måske være en god ide? Et solidt blæsevejr rammer nemlig Danmark fra i morgen søndag og nogle dage frem. Prognoserne svinger lige nu mellem kulingstyrker og storm i middelvinden, mens vindstødene kan nå storm eller måske helt op til orkan. I forbindelse med lavtrykket skal passere, er der risiko for forhøjet vandstand - særligt i Limfjordsområdet. Det skriver DMI på deres website.

Vinteren har indtil nu været præget af ganske lunt og forholdsvis stille, men vådt vejr. På søndag ændrer det fredelig vejr sig dog drastisk.

Kraftigt lavtryk
Et kraftigt lavtryk er nu tæt på Danmark, og det kommer til at lægge pres på vinden over Danmark flere dage i træk.

’Prognoserne har længe vist, at Danmark får en meget blæsende søndag og start på næste uge. Det er dog usikkert, hvor blæsende det præcist bliver. Lige nu veksler prognoserne mellem hård kuling, stormende kuling og sågar storm i middelvinden. Vindstødene bliver altid kraftigere end middelvinden, så de når med stor sikkerhed stormstyrke flere steder - og lokalt måske også vindstød af orkanstyrke,’ forklarer Jesper Eriksen, som er vagtchef på DMI.

Lavtrykket er allerede dannet
Årsagen til det kommende blæsevejr er et helt særligt lavtryk over det østlige USA. Lavtrykket skal ifølge prognoserne krydse Nordatlanten og giver herefter kraftig blæst og forhøjet vandstand til Danmark. ’Lavtrykket er faktisk allerede dannet. Det ligger i dag over den østlige del af USA og vil i de kommende dage rejse over Nordatlanten under uddybning. Søndag aften eller natten til mandag rammer lavtrykket et sted i Mellemskandinavien,’ fortæller Jesper Eriksen og fortsætter: ’Prognoserne peger ret entydigt på, at lavtrykket tager en bane nord om Danmark, og dette er væsentligt, fordi de kraftigste vinde forekommer syd for lavtrykket. Store dele af Danmark ligger altså i skudlinjen for det kraftige vindfelt.’

Risiko for forhøjet vandstand
Blæsten ser ud til at fortsætte hen over nogle dage. Vindstyrken vil variere, men vinden vil overvejende komme fra vestlige retninger – og det giver risiko for forhøjet vandstand. Et særligt udsat sted er Limfjorden, hvor vandet vedvarende bliver presset ind med vestenvinden. Følg DMI´s vagtchefs bud på vejrudviklingen her.

Kilde: DMI