fbpx

PAUL ELVSTRØM – Danmarks største sportsnavn nogensinde

Efter en uges afstemning hos DR Sporten topper Paul Elvstrøm med 31% ud af 33.067 stemmer. Herefter følger Michael Laudrup 28%, Caroline Wozniacki 19% og Tom Kristensen 9%.

Vi kan med stolthed konstatere, at Paul Elvstrøm’s unikke præstationer fortsat huskes af danskerne som én af de største sportsnavne nogensinde – hvilket en afstemning på DR sportens website tydeligt viser.

Paul Elvstrøm’s fantastiske idrætskarriere, som verdens bedste sejler gennem tiderne og med en idrætskarriere der varede i 40 år, er helt unikt både i Danmark samt på globalt plan. Elvstrøm er den eneste i dansk idræt, som har vundet 4 OL-guldmedaljer (1948, 1952, 1956 & 1960) samt 13 VM-guld og endda 7 forskellige sejlsportsdiscipliner. Hertil kommer to 4.-pladser ved OL 1968 og 1984, en stribe EM-guldmedaljer samt utallige guldmedaljer i de største sejlsportsstævner i verden. Paul deltog i sit første OL i 1948 og 40 år efter i en alder af 60 år ved OL i 1988 sammen med din datter Trine.

Paul Elvstrøm har som anerkendelse af denne unikke idrætskarriere modtaget stribevis af hæder: Ridder af Dannebrog, IOC Olympic Order in Bronze, DIF's Århundredets Idrætsmand, 3 x BT's Guld m.v.
Udover unikke sportspræstationer har Elvstrøm opfundet og udviklet mange ting, som teknologisk set har haft afgørende betydning for sejlsportens globale udvikling lige fra sejl, baileren, winchblokken, mange andre beslag, bådkonstruktioner m.v. til sejlervesten, sejlerstøvler og sejlertøj. Også når du haler din kickingstrap, kan du tænke på Paul Elvstrøm.

dr afstemning


Danmarks Radio’s afstemning
DR iværksatte den 24. januar afstemningen dagen efter at Caroline Wozniacki stoppede, og DR’s argumentation for afstemningen var: ”Var oplysningsmanden og salmedigteren Grundtvig en større sangskriver end popstjernen Medina? Var jazzbassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen en federe musiker end Metalica-trommeslageren Lars Ulrich? Det er på mange måder umulige diskussioner. Men ikke desto mindre også diskussioner, som får blodet til at rulle og de skarpe holdninger frem. Derfor skal vi selvfølgelig også have afstemningen om, hvem der er Danmarks største sportsnavn nogensinde, nu hvor Caroline Wozniacki har sagt farvel til verdenstoppen. DR Sporten har udvalgt 12 navne, som du kan stemme på. Der findes ikke en nøjagtig matematisk formel til sådan en udvælgelse, og du er i din gode ret til at savne dit store idol på listen. Ikke desto mindre har vi lagt vægt på primært to kriterier: De sportslige resultater og den folkelige gennemslagskraft.”

Mange finder, at det i bund og grund ikke er helt rimeligt at sammenligne så fantastiske idrætsudøvere, der på hver sin måde har været unikke, både indenfor deres egen idræts, men også indenfor dansk idræt som helhed. Nogle er renlivede amatører og andre professionelle. DR peger selv på, at det er en umulig diskussion, men siger samtidig, at ”vi skal have afstemningen om, hvem der er Danmarks største sportsnavn nogensinde, nu hvor Caroline Wozniacki har sagt farvel til verdenstoppen.”

Selvom ’Wozzy’ gennem de sidste uger har været Danmarks mest omtalte idrætspersonlighed, så blev er alligevel Paul Elvstrøm og Michael Laudrup som fik tilsammen næsten 60% af de 33.067 stemmer (optalt torsdag middag, red.). Fire af sportsidolerne fik tilsammen mere end 85% af stemmerne. De sidste 8 sportsidoler delte 15% af stemmerne.

Mange sejlere har også reageret med, at det faktisk ikke er rimeligt at sammenligne alle de fantastiske danske sportsidoler, men er samtidig stolte af danskerne fortsat anerkender Paul Elvstrøm’s helt unikke idrætskarriere.

dr afstem resultat

Hvorfor sidder Paul Elvstrøm på en øl-kasse?
DR valgte at illustrere artiklen med et billede af Michael Laudrup, Paul Elvstrøm og Caroline Wozniacki – Paul sidder på en øl-kasse, mens Michael og Caroline ses i action i deres sport.
Dét fik mange sejlere til at reagere på billedet af de tre sportsidoler f.eks. – ”Hvorfor sidder Paul Elvstrøm på en ølkasse mens de to andre udøver deres sport?””misforståelse at profilere verdens bedste sejler på den måde. Det er ikke svært at finde et atletisk billede af Paul, som altid var i super form.” – og så nok den mest rammende af alle kommentarer: ”Paul drak kun få øl i hele sit liv” -  DR journalist Peter Kobbersmed begrundede valget af billedet således:
"Billedet er valgt, fordi det simpelthen er godt: Fyldt med glæde, dannebrog og liv! I vores Scanpix-abonnement findes der mange billeder af Elvstrøm som sejler, men der er slet ikke den samme energi, som i det valgte. Billederne er typisk taget på større afstand og er meget statiske. Jeg tror ikke, at folk på nogen måde er i tvivl om, hvor stor en sportsmand Elvstrøm var. Det vidner afstemningen om."

Kan afstemningen manipuleres?
Spørgsmålet er også, hvorvidt afstemningen kunne manipuleres ved at slette browserdata og stemme igen? Svaret er ja. Så længe sådan en afstemning ikke figurerer bag et login, så kan man til enhver tid slette sine browserdata, og stemme igen.
Det er her værd at lægge mærke til, at DR selv tidligere har skrevet en artikel om, at medierne skal være forsigtige med afstemninger på deres websider, efter at Ekstrabladet i forbindelse med sidste Folketingsvalg netop blev udsat for digital manipulation.

Her på redaktionen vil vi endnu engang hylde Paul Elvstrøm, denne fantastiske sejler. Vi har været i arkivet, og du får i dagens anledning den udgave hvor vi hyldede Danmarks største sportsnavn nogensinde: 

feb 2017

 

 
Bådudstillinger

Copenhagen Boat Show: Princess med største stand 'ever'

Motor

Video: Ny 45m superyacht brød i brand

Sejlsportsliga

Gennemført succes – Faaborg Falcons tager sejren

Kapsejlads

Midweek vinder gik hele vejen

Kapsejlads

Scan-Kap 99 DM: Seks sejladser trods meget svag vind

Kapsejlads

De danske E-jolle sejlerne henter endnu flere medaljer

Kapsejlads

Stærkt felt klar til at dyste om DM-titlen

Kort nyt

A-Cat: "Det må I ikke - stooop nuu"...

Udvalgte artikler *

Hvorfor lære at sejle?

Mikroeventyr er hot – skal du med?

Ny båd til sommer?