Eks-soldat vogter AC-pokal

Düsseldorf: Alt og alle i bådbranchen er på Boot i disse dage – også ”the ugly mug”, verdens ældste sportstrofé. America’s Cup-pokalen rejser verden rundt i en meget eksklusiv, specialfremstillet kuffert (selvfølgelig fra Prada), og besøget i Düsseldorf skyldes at Yanmar er leverandør af motorkraft til VIP- og tilskuerfartøjer. Faktisk er der lavet en særlig motorbåd til formålet, X-47. Den blev præsenteret i søndags.

wvruazjo5lgzxx2oyygv

X-47, powered by Yanmar

Prada-kuffert
Men den bulede gamle sølvpokal rejser ikke alene. Med hvide handsker og store overarme står Norman Newton og passer på. Det er ham som åbner og lukker Prada-kufferten og løfter pokalen på plads på piedestallen, og det er også ham som står model til tusinder af selfies og fotos foran det berømte og eftertragtede trofé.

Scanner folkemængden
Man kan tydelig se at Newton er trænet i sikkerhedsarbejde. Hans øjne scanner konstant folkemængden, både tæt på og længere væk, i lange strejf fra side til side. Han er klar, hvis nogen skulle få den idé at angribe eller skade pokalen. ”Jeg er fra New Zealand” fortæller han, ”og har haft jobbet siden New Zealand vandt cuppen på Bermuda i 2017. Pokalen rejser meget, og vil også være til stede under alle America’s Cup World Series’ events, der starter i år.”

Tidligere soldat
Newton er ikke meget for at blive interviewet, men fortæller dog at han er tidligere soldat, og har lavet forskellige former for ”security work”, som han siger. ”Arbejdet med America’s Cup-pokalen er noget fredeligere, end meget af det jeg har lavet tidligere”, siger han. ”Jeg får altid en lokal buddy med, fra det sted vi er, så vi er altid to til at passe på den”.

”Ingen episoder på min vagt”
Og ganske rigtig – på den anden side af pokalen står der en storvokset tysker, som hellere ikke ser ud til at være en man skal komme i vejen for. På spørgsmålet om der har været nogen episoder på hans vagt, svarer Newton: ”Nej. Jeg har ikke haft nogen problemer. Der var et angreb en gang for mange år siden, men det var før min tid.”

Angrebet i 1997
Han refererer til en hændelse i 1997, hvor pokalen også var i kiwiernes ejerskab. En ung maori gik løs på pokalen med en hammer, og skadet den ganske alvorlig. Det var en politisk aktion, og den unge mand blev straffet med en fængselsdom. Reparationen kostede omkring en halv million kroner. Og hvis man nu kommer for tæt på pokalen, vil Norman Newtons meget store hænder – i hvide handsker – uden tvivl stoppe ethvert forsøg på at røre den blanke sølvpokal fra 1852.
Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout

Produktnyt

X-Yachts skal til at bygge motorbåde

Elmotoren er blevet voksen