fbpx

Pilen peger på solceller

Related Articles: Boot Düsseldorf: Verdenspremiere på Dragonfly 40, Boot: Imponerende X-Yacht, med hele 6 både i Düsseldorf, Solceller på en ny måde
Inkluder i Newsletter: Ja

Düsseldorf: Boot buldrer videre. I skyggen af European Yacht of the Year – kåringen af årets vindende både – skinner solen på en ny generation solcellepaneler. Der sker nemlig virkelig noget på området: Dels er panelerne blevet langt mere robuste, som billedet her viser (panelet fungerer stadig udmærket, selv gennemboret af pile), og dels producerer de mere strøm pr. kvadratmeter. Især under forhold som ikke er optimale, for eksempel delvis overskyet vejr, sollys der rammer fra en skæv vinkel, og paneler der er delvis tildækket – for eksempel af rigning, som vi kender det fra sejlbåde.

Merlin Solar
Vi stødte på Merlin Solar i Düsseldorf. Firmaet leverer solceller til militære og industrielle installationer mange steder i verden, og har udviklet sin egen patenterede teknologi. Den har de pakket ind på en måde, hvor man sagtens kan køre en lastbil hen over panelerne, uden at de tager skade. Der er ingen glas i dem, og de er både lette og fleksible. Venkatesan Murali, som har grundlagt virksomheden, fortæller at de også leverer solceller til hustage, homecampers, transportsikring, og ikke mindst orkansikrede installationer i troperne.
”Kernen i vores teknologi er et metalnet, som sørger for at alle celler er forbundet med hinanden”, siger han. ”Kort sagt betyder det at vi kan kombinere høj ydelse og ekstrem robusthed på en ny måde.”

merlin grid cell

Et net forbinder cellerne med hinanden, og skaber en konstruktion som virker, selv om panelet udsættes for hårde belastninger og skader.

Kan dække energibehov
På Boot i Düsseldorf er der en lang række solcelle-producenter til stede, blandt andet Solbian, Phaesun og Solar Impact. Hvis man kombinerer nye, højeffektive paneler med HPPT-regulator, og bruger fleksible monteringsløsninger (som giver et langt større effektivt areal end hvad der tidligere har vært muligt), kan solceller i dag dække en stor del af bådens energiforbrug.