Silverrudder forbi – mød en særlig vinder

Der er mange vindere i Silverrudder 2019. Det er en type sejlads, hvor det faktisk giver mening at sige, at det er en sejr at fuldføre. Der er også mange klassevindere. Men der er én vinder, som alligevel stikker ud i år, og det er Klaus Rønn Madsen. Han vandt klassen for de mindste kølbåde – i en CB66.
Og det burde rent ud sagt være umuligt.

Umuligt?
Den mindste klasse for kølbåde er fuld af meget hurtige både, sejlet af meget dygtige sejlere. Flere af dem med olympisk og professionel baggrund. Der var mange Mini Transat-både, to af dem sidste generation med scow-stævn, sejlet af semiprofessionelle sejlere.
Men Klaus Rønn Madsen fra Bork Bådelaug i Ringkøbing Fjord bankede altså dem alle sammen i sin gamle CB-66 – en båd som ikke kun er ældre, men også mindre end mange konkurrenter, og med meget mindre sejlareal og lavere stabilitet. På papiret ville enhver sige, at det ikke kan lade sig gøre.
På spørgsmålet om hvad i al verden han har gjort, svarer han:

Kender båd og farvand
”Båden sejler godt på kryds, og jeg kender den rigtig godt efterhånden. Jeg er også forholdsvis fint med på åbne vindvinkler, men jeg sejlede altså hurtigere end dem på det lange kryds i hård vind og sø på nordsiden af Fyn, om natten. Senere indhentede de mig lidt igen, da jeg kom ind i Lillebælt – men jeg har sejlet rundt om Fyn jeg ved ikke hvor mange gange, så jeg kender det farvand. Der er masser af steder man kan snyde strømmen og finde lidt ekstra vind. Jeg lå og vendte og vendte helt tæt på land, det føltes som 3.000 gange, og så fik jeg lidt luft til dem igen. Det sidste stykke igennem Svendborg Sund gik det ret stærkt, så jeg formåede at holde dem alle sammen bagved, og komme først i mål. Så det er jo fint...”

OK hurtig på alle kurser
Klaus har CB66'eren sammen med to venner, og han fortæller at de sejler rigtig meget i den.
"Den er jo ikke så moderne” siger han, ”men den sejler faktisk rigtig godt. Den går godt på alle kurser, også kryds - de nyere både er nok hurtigere i enkelte forhold, men vi sejler OK stærkt hele tiden. Og det tror jeg er en stor fordel i en sejlads som den her. Når man sejler rundt om en ø, så får man jo gerne lidt af det hele.”

cb66 klaus

CB66 er en svensk konstruktion fra 2003, designet af Carl Beyer.

Ikke første gang
Klaus Rønn Madsen er bådebygger, og fortæller at han ikke har nogle særlige ambitioner med sin kapsejlads. ”Jeg vil bare have det sjovt og være med, men jeg har da tænkt mig at blive ved at deltage i sådan noget her.”

Silverrudder 2019 blev et vellykket arrangement, med udfordrende, men forsvarlige vindforhold og stor deltagelse. Knapt 50 både udgik undervejs, så omkring 250 sejlere har gennemført sejladsen.

Fuld resultatliste for Silverrudder 2019 herKort Nyt

DS bestyrelsesmedlem Jens Haugaard er død

Branchenyt

Hempel bygger ny fabrik i KinaSailing World News


Udvalgte artikler *


Produktnyt