Formula 18: Stockholm Archipelago Raid 2019 – vel overstået

Related Articles: Dansk F18'er i karibisk paradis, Formula 18 – Mange havarier til Open Danish Nationals 2018

Den legendariske Stockholm Archipelago Raid 2019 blev afviklet sidste weekend – langdistance sejladsen i Formula 18 katamaraner som både sætter krav til udholdenhed, bådhåndtering og navigation.

Raiden foregår over fire dage, hvor der aflægges mellem 70-80 sømil per dag med navigation mellem de næsten 30.000 øer, holme og klipper i det Stockholmske skærgård, der alle har deres eget særpræg fra rå natur og skovklædte øer til nøgne stenformationer og sandstrande.

Legendarisk status
Raiden har en legendarisk status bland sejlerne, nok mest fra dens oprindelse i starten af 2000 hvor der altid indgik en etape over til den Finske Skærgård og tilbage. Selv om man i de seneste årrækker har holdt sig indenfor den Stockholmske Skærgård, er nogle af distancerne helt ud til det yderste skærgård fortsat særdeles udfordrende.

Formula 18 er en så kaldt High Performance katamaran, med sværd og +20 knop i fart, hvilket sætter ekstra store krav til navigations færdighederne under sejlads for at undgå grundstød i højhastighed. Hver morgen udleveres dagens rute, check-points og afslutning – som lægges i forhold til vind.

Det viser sig at en hel del sejler i klassen har denne legendariske raid på deres ”bucket list”, hvor nogle endda er startet i klassen, med primær målsætning om at en dag at kunne deltage. På listen af vindere kan man finde legender som Franck Cammas (America Cup sejler, red.) og Darren Bundock (OL sejler og regerende F18 VM mester, red.) - desuden har Volvo Ocean Race vinder Caroline Brouwer deltaget i 2015, hvor hun blev nr tre.

I årets raid deltog der, af de max 30 teams, besætninger fra 13 nationer, bland andet Dany Paschalidis GRE 7 (OL sejler, Tornado og F18 VM vinder, red.) og Patrick Demesmaeker BEL 1 (F18 EM vinder, red.) - samt et par eventyrslystne kapsejler og det trofaste svenske lokale slæng.

Fra Danmark deltog mix teamet Jensen/Wyon fra Vallensbæk sejlklub, for første gang – de fik en flot 11 plads, og vandt dermed også bedste mix team. Vinderne i år, var for andet år i række, det lokale team og regerende Svenske Mester Team Karlsson – med en del hjemmebane fordel, ifølge dem selv.

Det urskønne Stockholm skærgård er for mange sejler en legendarisk område at sejle i, også uden at der nødvendigvis skal deltages i Stockholms Archipelago Raid.


GalleriSeneste nyheder

Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout

Produktnyt

X-Yachts skal til at bygge motorbåde

Elmotoren er blevet voksen