Greta Thunberg efter Atlanterhavs-kryds: ”Jeg vil savne skønheden og roen derude”

Så er 16 år gamle Greta Thunberg ankommet New York. IMOCA’en Malizia II brugte 15 døgn på overfarten fra Plymouth i England – de måtte dykke ret dybt sydpå for at undgå uvejr på vejen, og sejlede ifølge skipper Boris Herrmann rundt 80 % af full speed i lette vindforhold. I hård vind sejlede de mere konservativt. Teamet bygger op til Vendée Globe, og har en zero emission-profil – og at tage Greta Thunberg med over Atlanten har formentlig bragt mere mediedækning og opmærksomhed på sejlads som miljøvenlig aktivitet, end noget andet der er sket de seneste år.

Mandskab flyver hjem
Der har været kritik af turen, fordi det øvrige mandskab flyver hjem, og et nyt ankommer med fly – som det foregår ved samtlige andre overfarter med sejlbåd. Men turen skal ikke ses som et forslag om at udskifte flyvning med sejlads over store hav med sejlbåd. Snarere var formålet at skabe opmærksomhed på miljø-krisen og vise, at der findes alternativer i bred forstand – inklusive Co2-neutral teknologi.

Torqeedo
Torqeedo, som producerer el-motorer og batterier til både, er massivt inde som partner i projektet, og Malizia II blev eskorteret i havn med motorbåde udstyret med Torqeedos seneste Deep Blue motorer på 50 Kw.

New York Times
Selv New York Times dækkede hændelsen på ret omfattende vis. Blandt andet ved at henvise til signaleffekten ved at bådens sorte sejl kunne fotograferes med New Yorks Wall Street i baggrunden – det financielle distrikt, hvor mange af de største investeringer i fossilt brændstof finder sted, og et forretnings-system, klima-aktivister betragter som en af miljøkrisens største syndere. CNN dækkede også sagen med denne video.

Demonstration
Greta Thunberg er et ikon for mange amerikanske teenagere, og allerede fredag er der en demonstration udenfor FN-bygningen. Senere, i september skal hun tale ved et FN-klimamøde i New York.

Besked til Trump
Adspurgt om hendes besked til Donald Trump, nu når hun ankom til hans hjemby, svarede hun: ”Det er ganske enkelt at lytte til videnskaben. Men det gør han jo åbenbart ikke”.
Og hvad vil hun savne, efter at have sejlet på åbent hav i femten døgn?
”At bare sidde og kigge på havet i time efter time, uden at skulle noget. At være i det her vilde miljø, og se skønheden i det. Det kommer jeg til at savne. Fred og ro.”

malizia ii 03Seneste nyheder

Sailing World News

Facts about 12 mR Worlds

RIP Lowell North

Yacht Racing Forum: Unprecedented turnout

Produktnyt

X-Yachts skal til at bygge motorbåde

Elmotoren er blevet voksen