fbpx

Skt. Hans-bål – se det fra vandet

Inkluder i Newsletter: Ja

Om man er hedning eller troende, er for så vidt lige meget. Skt. Hans-aften kan bruges til at fejre Johannes Døberens fødselsdag, eller til at fejre sommersolhverv – hvor natten er kort og dagen den længste. Og i år falder Skt. Hans aften i dag, søndag.

Sankt Hans er en forkortelse af navnet Johannes, som refererer til Johannes Døberen. Og det er hans fødselsdag vi fejrer, præcis et halvt år før Jesus fødsel.

Før kristendommen skulle denne nat, ifølge folketroen, være ladet med en særlig kraft. Folk troede, at lægeurter, der blev indsamlet Sankt Hans aften og nat var mere kraftfulde end normalt. Også de unge piger samlede blomster og lagde under hovedpuden, for i søvne at se deres tilkommende. Også de hellige kilder skulle være særlig kraftfulde Skt. Hans nat.

Hvorom alting er, så er der al mulig grund til at fejre begge dele, og nyde de lange, nordiske, lyse nætter. Og det bliver næppe bedre, hvis man ser det fra søsiden.

I år er der lagt op en fornuftig vejrudsigt med tørvejr og en blid brise. Så kast fortøjningerne, husk en varm sweater, kom på vandet, og se bålene. Der er bål langs Øresundskysten, Aarhus Bugten, Limfjorden, Sydsjælland og mange flere steder.

Et hurtigt kig på nettet viser, at de fleste Skt. Hans-bål tændes ca. kl. 21.









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *