Langturssejler angrebet ved Nicaraguas kyst

Related Articles: Piratangreb steget kraftigt ved Vestafrika

Som vi skrev i marts, er pirateriet generelt faldet kraftigt verden over. Men nu er der problemer ved Nicaragua, hvor Wayne Smith og hans kone i båden Zeppelin, blev overfaldet af 20-25 lokale fiskere.

Langturssejler Wayne Smith og hans kone var i april på vej fra Roatan, Honduras til Providencia i Colombia, da de blev angrebet af fire fiskerbåde ”pangas”. Angrebet skete d. 11. april 2019 på positionen N14deg 49min 59.9, W82deg 46min56.7, ud for Nicaraguas kyst. Båden blev angrebet af fire mindre fiskerfartøjer med 5-6 mand i hver, der sejlede ind i siden på båden, og forsøgte at få den til at stoppe.

Det lykkedes at udsende en May Day, men der var ingen respons, heller ikke fra den Nicaraguanske marine, der patruljerer området.

Alt blev ødelagt
Til sidst bordede fiskerne Zeppelin, hvor Wayne Smith og hustru havde låst sig inde i kahytten. Her kunne piraterne ikke kunne komme ind, fordi der var monteret sikkerhedsgitre på lugerne. Da det gik op for angriberne, at de ikke kunne komme ind i båden, begyndte de at øve hærværk og smadre alt. Alt der ikke var boltet fast blev stjålet eller smidt over bord, som dykkerudstyr, sejl, en 11-fods RIB, en redningsflåde, alt navigationsudstyr som kortplotter, autopilot, VHF-radio mm. Også puder og tovværk røg over bord.

– Det virkede ikke som om de var rigtige pirater. De havde ikke våben eller værktøj med udover knive. De måtte da også efterlade en påhængsmotor, da den var sat fast med kæder. De gik simpelthen amok, og det var uhyggeligt at se 20-25 mænd, der råbte og skreg og smadrede det hele. Vi var ikke i tvivl om, at vores liv var på spil, hvis vi ikke havde låst os inde i båden, skriver Wayne Smith på noonsite.com

Da piraterne/fiskerne langt om længe forlod båden, satte Wayne Smith fuld skrue på, for at komme til Providencia i Colombia – den nærmeste sikre havn. Den nicaraguanske marine dukkede aldrig op, og ægteparret havde ikke lyst til at vente på, at de kom.

Usikkert område
Ved ankomsten til Providencia dagen efter, blev dagen brugt til at udfylde papirer til den Columbianske coast guard og havnechefen. Han ville sende oplysninger om angrebet ud til samtlige coast guards og havnechefer i det vestlige Caribien.

Siden ankomsten til Providencia er ægteparret Smith blevet oplyst om, at columbianske fiskere også bliver angrebet af nicaraguanske fiskere ud for Nicaraguas kyst i internationalt farvand. De fik også fortalt, at der har været nogle episoder med den Nicaraguanske marine ved Gorda Banks, der har forsøgt afpresning.

– Den politiske situation i Nicaragua er ikke god, og det er tilsyneladende desperationen hos befolkningen der løber over. Farvandet ud for Nicaragus kyst (især et område med store banker, Gorda Banks) er blevet et meget farligt sted at sejle, og ingen sejlruter er sikre i området mere, slutter Wayne Smith på noonsite.com.