Ny udgave af BÅD: Tid til fordybelse

Ny udgave af magasinet BÅD er på gaden, og som redaktøren skriver, det er tid til fordybelse. Hiv stikket for en stund, og læs seneste udgave, hvor vi har set nærmere på Koldings super fede projekt omhandlende deres nye bæredygtige marina. Vi betragter ikke os selv her på BÅD-redaktionen som klimatosser, men vi har en naturlig tilgang til klima-emnet, som vi naturligvis tager alvorligt. Læs om hvordan et ægtepar sejler Jorden rundt 100 % på ren sol, vind & vand – vi tester, og så kan du læse et stort portræt om Henning Wind. Manden som byggede joller ’vinder-joller’ - dette og naturligvis meget meget mere…

Herunder kan du læse Øverups leder, (som du slet ikke burde på en skærm!) - og får du ikke bladet sendt hjem i abonnement, så kan du købe det som e-magasin her på sitet. 

Rigtig god fornøjelse

Leder:                                           

NY UDGAVE - TID TIL FORDYBELSE

”Du husker mindre og læsere dårligere på en skærm”. Sådan lød overskriften på en artikel som videnskab.dk bragte for nogle år tilbage.

Det er faktisk bevist, at læse på print skaber bedre forståelse og mindre stress. Det er endvidere kendt, at man er mere tilbøjelig til at miste overblikket over en tekst, hvis man læser på en skærm frem for på print, hvor der skal scrolles, måske trykkes på knapper, og sandsynligheden for en besked fra en sms, Messenger, mail – eller andre enheder man er logget ind på er stor, og vil derfor fjerne fokus fra læsningen. Tid til fordybelse – godt vi har et magasin.

I denne udgave af BÅD får du et andet væsentligt emne bragt op. Det kan ikke være gået nogle magasinlæseres næse forbi, at klimaet trænger til opmærksomhed. Ganske få dage før BÅD/551 udkommer, møder Greta Thunberg op på pladsen foran Christiansborg som en af talerne ved Folkets Klimamarch den 25. maj. Greta er den kun 16-årige svenske klimaaktivist, som har talt klima for FN, EU og for paven – og Greta kræver handling.

Klimavenlig handling er lige præcis hvad de gør i Kolding, hvor en ny og super moderne havn vil se dagens lys. På sydsiden af Kolding Fjord skabes en helt ny og bæredygtig bydel ved navnet Marina City. Området vil rumme et nyt og tiltrækkende bolig- og havnemiljø, samt ikke mindre end Danmarks mest attraktive marina, og den største udenfor Øresund, med 1000 bådpladser. Det er sejlerne, bestyrelsen i lystbådehavnen og Kolding Kommune, som i fællesskab har udarbejdet et oplæg, der skaber de mest optimale betingelser for en moderne havn. Det projekt er så mega sejt, at vi her på redaktionen har valgt at gå i dybden med det, og ligefrem fortæller om det. Lur mig – når relevante personer har læst artiklen, så vil der dukke bæredygtige emner op på fremtidige havne-bestyrelsesmøder rundt om i landet.

Heldigvis er sejlere allerede blandt nogle af de mest miljøbeviste. Siden kampagnen ”Havmiljøvogter” startede tilbage i 2006 har mere end 22.000 meldt sig under vimplen, og olieudslip i de danske farvande er mere end halveret i samme periode. Vi topper denne udgaves miljørigtige artikler med at følge en 100 % ren jordomsejling, og har set nærmere på Ellen MacArthurs Foundation. Ellen MacArthur satte tilbage i 2005 ny rekord jorden rundt – alene. Denne rekord er senere slået, men MacArthur har kastet sig over cirkulær økonomi, som du også kan læse om, her på print.

At læse på print, og så om noget så vigtigt som vores miljø og klima, så er der vist kun tilbage at ønske rigtig god læselyst og sejltur.

Sæsonen er i fuld gang, og man kan jo medbringe magasinet til søs.

Søren Øverup
Chefredaktør

BÅD / 551:

forside551Indhold: 

6 Blikfang 
SailGP - så bliver det ikke mere 'hot'

8 Kort og godt
Lidt af hvert - fra nær og fjern

14 Pay and play
Hvad sagde fremtidsforskerne - og hvordan gik det? 

20 Hvilken 'livline' til land skal du vælge?
Sikkerhed til søs

22 Figaro 2
Vi følger Jan Hansen og hans spændende projekt

28 Kolding sætter kursen 
Ny bæredygtig Marina - sådan kommer den til at se ud

38 100% sol, vind og vand
Jorden rundt på sol vind og vand

44 Portræt af Henning Wind
Manden der skabte vinder joller

50 Sommer i kabyssen
Nem og dejlig sommermad om bord

52 Test af Jeanneau sun odyssey 410
Utroligt hvad en Cruising båd indeholder i dag

58 Titanic skal sejle igen 
Vil du med når Titanic smider fortøjningerne - igen?

64 Test af marex 360 Cabriolet cruiser
Båden er smæk fyldt med optimale løsninger - og lige vores smag

70 Havnenyt 
Sker der noget hvor du skal hen?  

78 Gør det selv - Nyt cockpit, del 2
Du bliver guidet igennem anden del af 'Nyt Cockpit'

86 Gør det selv - Ny ankerbrøndsluge
Mange af de ældre både har udfordringen 

94 Boatindex

96 Guiden 

98 Læs i næste nummer 

 

 ★ Interview & Portræt

★ Rikke Hvilshøj: Ultimativ frihed - total afkobling

Kort Nyt

Husbåde på Falster er start på ny bydel

Kort Nyt

Sejlere fra Norge slipper for 6-dags reglen

Kort Nyt

Turister har en nøglerolle i Anholt Havn

Kort Nyt

"En eremit i Sargassohavet"

Kort Nyt

Sydhavnens Unge Sejlere fejrer 5 år

★ Test af sejlbåde

★ Waszp på egen krop

Kort Nyt

Ikke overraskende - årets ØRC er udsat

Udvalgte artikler *


Produktnyt

Stor interesse for kabinebåde

Ny motorbåd er en genfødsel af klassiker

Interessen boomer for at købe båd