fbpx

Dansk Sejlunions Generalforsamling: Den mest kedelige længe

Related Articles: Iker-sagen: Sejlsportens omdømme er på spil, World Sailing: Giver magt adgang til at snyde?, Bjørn Anker Møller: ’Accepterer Dansk Sejlunion retfærdighed som i en bananrepublik?’
Inkluder i Newsletter: Ja

Middelfart: Ja, selv DS-direktøren Christian Lerche er chokeret, 'Ikke en gang Line Markert´s formandsberetning, kunne trække en eneste sejler på talerstolen'. Egentlig kan det opfattes som ros, for det arbejde og planlægning, som Line og Christian har lavet op til denne lørdag i HUSET i Middelfart. Det var Christian Lerche tidligere arbejdsgiver Molio - byggeriets videns center – der var dagens vært.

Formiddagen gik med nogle meget konstruktive debatter, med hovedemner: Hvordan kan klubberne bedst samarbejde lokalt? En naturlig konsekvent af debatten omkring fremtidens kreds arbejde, hvor vi her på Bådmagasinet blandt andet har stillet spørgsmålet: Topstyres dansk sejlsport i Brøndby? Christian Lerche stillede selv spørgsmålet: 'Er der behov for nye udvalg, fora og arbejdsgrupper med frivillige, som kan supplere og styrke Dansk Sejlunions indsatser?' Det kan være med rådgivning eller egentligt opgaveløsning. Der findes jo mange kompetencer i DS, som kan komme andre til gavn ude i klubberne.

Line Markert har tidligere udtalt: 'Der skal ikke herske tvivl om, at bestyrelsen fuldt ud støtter op om de værdifulde lokale og regionale relationer, som kredsene står for'. Dermed slår hun en kraftig streg under, at lokalt og regionalt samarbejde og videndeling mellem klubber til stadighed vil stå meget, meget højt på Dansk Sejlunions dagsorden.
Og det allervigtigste i dansk sejlsport: 'Hvordan kan vi engagere frivillige i DS arbejdet?' Dansk sejlsport består af A-klubber, B-klubber og så C-klubber, mængdemæssigt er de sidste desværre nok de fleste.

A-klubberne kan godt finde ud af at samarbejde på tværs. Personligt oplever jeg B-klubber, skal have lidt DS-støtte, mens C-klubber skal i kuvøse og genoplives af stærke DS-kræfter. Frida Pippi Sparre Hangel skrev på Facebook: 'De tre fundamentalt grundlæggende begreber der er vigtige at huske i forhold til frivillighed er: Fællesskab, anerkendelse og medbestemmelse/ansvar.'

Peer Bent Nielsen foreslår at tage fat der, hvor tursejlerne finder barrierer og dem er der mange af i denne sejlergruppe. Ole Ingemann fra Svendborg Amatør Sejlklub revserede Brøndby og kom med en række eksempler hvor han følte sig svigtet. Samarbejdet mellem klubberne og DS har været ramt af hård tørke i en lang årrække. Det er en anerkendelse der som er sivet ind i Brøndby. I 2019 ansættes en medarbejder med 100% fokus på tursejlads ude i klubberne. Vedkommende får en hård opgave med at ændre på kulturen i de mange klubber og få medlemmerne til at inddrage de nye generationer.

Spørgsmålet der gik igen og igen denne lørdag formand: 'Har DS kræfter og økonomiske ressourcer til at bidrage til fremtidig udvikling?' Line Markert gav selv svaret i sin formand-inde tale efter frokost: 'Vi er båret af frivillige', så DS skal understøtte arbejdet ude i klubberne, men fremdriften kommer til at ligge hos de frivillige ude i klubberne.

Line Markert, 'Håber vi sammen kan skabe nogle fede aktiviteter.' Præsidenten for World Sailing Kim Andersen sad i salen og smilede, indtil Line Markert rev ham i næsen med en af de største sejlsports-skandaler i nyere tid, hvor den spanske OL-vinder Iker Martinez blev taget i at snyde med en ulovlig båd. Det skete ved VM i Aarhus i august sidste år. World Sailing frikender Martinez. Der bliver ingen konsekvenser – noget som formandinden på talerstolen var voldsom chokeret over.

Nederlag til DS-bestyrelse
Efter en god frokost var det en ”cruising” generalforsamling – ingen kontroverser. Alt i alt en ganske fredelig generalforsamling i Middelfart. Ja de mange vedtægtsændringer gav lidt røg, men der kommer aldrig rigtig ild i bålet. Dog krævede spørgsmålet om fremtiden for kredsene en skriftlig afstemning, som bestyrelsen tabte ret massivt – hvilket overraskede bestyrelsen i Dansk Sejlunion.

Underskud 2018 er på 679.000 kr., Line erkender åbent, at det ikke tilfredsstillende. Budgettet i 2019 er sat til et rundt 0,00 kr., der sættes ikke projekter ikke i gang, der ikke er finansieret på forhånd.

Pejlemærket over dem alle er de kommende år: 'Flere skal sejle, og sejle mere - fra ung til sen bortgang.' Som redskab, skal klubbernes styrkes af redskaber fra Dansk Sejlunion. Kald det udbredelse af ”Best practice”, ud i de enkelte klubber. Mere uddannelse, både e-learning til kurser lokalt. Computerspil og Virtual Reality (VR) bliver også en ”hot” del af sejlsporten. En ny og interessant rekrutteringsplatform for nye sejlere er på vej med fuld opbakning fra Dansk Sejlunion. Worlds har udpeget Danmark som et af 10 nationer som direkte kan udvælge sejlere til den kommende turnering "e-sailing World Championship".

På valg fra bestyrelsen: Anne Skovbølling - Bork Bådelaug, Christian Hangel - Frederikssund Sejlklub // Bønnerup Strand Sejlklub. Jens Haugaard - Nyborg Sejlforening. Thomas Ebert – Roskilde Sejlklub. Søren Johnsen, suppleant – Skive Sejlklub. Nye kandidater er Jørgen Thorsell - KDY, Hans Olling – Haderslev Sejl Club.
Anne Skovbølling, Christian Hangel, Thomas Ebert og Jørgen Thorsell blev en del af den nye bestyrelse.

Klubudviklingsprisen, som nævnt i vores morgen historie her på Bådmagasinet, gik til Snekkersten Skotterup Sejlklub, grundet Deres sunde klubstruktur, med åbne samarbejder og fællesskaber.

'Rigtig godt gået', understregede Christian Hangel: 'En rejse der startede i 2015, hvor I sammen med DIF - elitekommunen – Helsingør, Det er 'edder flot' gået for en provins sejlklub. Jeres udvikling kræver en anerkendelse, som I får med den meget store pokal. Så - Keep on the good work'. Klubben delegerede Michael Melbye, gav efterfølgende DS en meget stor tak: 'Både DS - Klub konsulent Nicolas Brandt Hansen og hans DS-bagland på Jeres uundværlige hjælp på den meget spændende rejse, fra fem unge sejlere i 2015, til i dag 75 aktive sejlere.'

En lang dag var slut, og det var en flok trætte sejlere der kunne tage hjem fra Middelfart. En dag hvor kun hver fjerde sejlklub var repræsenteret, så også her er plads til forbedring.




Seneste nyheder





SailGP

Barselsvikaren - nu med fast job

Kort nyt

KDY Sharks på podiet i Portugal

Kort nyt

Museet for Søfart står til at miste millioner af kroner

Kort nyt

Træk en kajak i automaten på Rørvig Havn

Kort nyt

Sejlsportens store succes: Kvinderne stormer frem

Kapsejlads

Rindom topper verdensranglisten

Kapsejlads

Ocean Globe Race: 5.000 sømil uden varm mad og kaffe?

Kort nyt

Stærk duo overtager roret i KDY





Udvalgte artikler *