Tjek sejlet før sæsonstart

Mindst en gang om året skal sejlene tjekkes, så hvorfor ikke nu? Lige nu har sejllofterne tid, men det har de ikke om en måned. Så har du eventuelle reparationer, er det med at få sejlene afleveret hos sejlmageren, så du kan starte sæsonen til tiden.

Gennemgå sejlene
Før du starter sæsonen, bør du gennemgå dine sejl detaljeret. De kritiske områder er hjørner, sømme, forstærkninger, for- og underlig, UV-beskyttelse og alle steder, hvor sejlet er i berøring med riggen. Det er også en god lejlighed til at få vasket skidt og møg af.

Vask sejlet
Rens sejlene for saltvand og snavs med en vandslange; ikke alt for hårdt vandtryk! Hvis sejlet er meget beskidt, kan du bruge lidt mild sæbe, f.eks. opvaskemiddel og en blød svamp, og forsigtigt gnide på overfladen. Skyl sæben væk med ferskvand, og sørg for, at sejlene er knastørre, før du pakker dem i posen. Vælg en dag med tørvejr, og lidt vind så sejlene kan tørre efterfølgende.
NB: Brug ikke klorin eller andre skrappe rengøringsmidler, mange sejl tåler ikke ’skarp lud’. Er du i tvivl, så spørg dit sejlloft.

Tjek for slitage
Gennemgå dine sejl med kritiske øjne og detaljeret. De kritiske områder er hjørner, sømme, forstærkninger, for- og underlig, UV-beskyttelse og alle steder, hvor sejlet er i berøring med riggen. Kan du ikke selv reparere eller forstærke slidte steder, er det nu du skal få sejlene afleveret hos sejlmageren.

sejl itu web

Opbevar dine sejl tørt og pænt foldet/rullet
Dine sejl bør opbevares pænt foldede eller rullede, og i sejlposen. Opbevarer du dine sejl ordentligt undgår du misfarvning fra metalgenstande (f.eks. løjerter), og forhindrer skimmelsvamp. Det vigtigt at fjerne eller løsne sejlpindene når sejlene skal opbevares. Konstant pres fra sejlpindene kan ødelægge og deformere sejlet.

Udsæt ikke dine sejl for unødig UV-stråling
Alle sejl er lavet af syntetiske materialer, der til en vis grad er følsomme overfor UV-stråling. Er sejlet udsat for unødig UV-stråling, kan det fremskynde nedbrydningen af sejldugen, og forkorte sejlets levetid. Når sejlene ikke er brug, bør de opbevares i deres poser. Rulleforsejl bør have en sok på med UV-blokering, hvis de sidder på hele tiden.
Produktnyt