fbpx

Ny vindmøllepark i Lillebælt bekymrer sejlere

Inkluder i Newsletter: Ja

I et brev til Byrådet i Sønderborg Kommune udtrykker Danske Tursejlere og Foreningen af Danske Lystbådehavne I Danmark (FLID) bekymring over en plan om en ny vindmølle park i Lillebælt mellem Als og Helnæs. Det går ud over sejladssikkerheden.

De skriver:
Energistyrelsens planer om at etablere kystnære vindmølleparker i de indre danske farvande møder stor bekymring fra Danske Tursejlere og fra Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID). Det gælder aktuelt de fremlagte planer om en ny vindmøllepark ved Lillebælt Syd mellem Helnæs og Als.

Danske Tursejlere som repræsenterer mere end 13.000 fritidssejlere og FLID som repræsenterer mere end 260 lystbådehavne med tilsammen 45.000 både vurderer, at de planlagte kystnære vindmølleparker vil få negativ betydning for den rekreative adgang til de indre danske farvande samt en betydelig øget risiko for ulykker i forbindelse med sejlads i disse områder. Det kan give udslag i færre danske fritidssejlere samt færre udenlandske gæstesejlere.

”Vi kender denne problematik fra flere af vore nabolande, hvor der er indført restriktioner for sejlads ved og omkring vindmølleparker og det går ud over antallet af fritidssejlere,” siger Søren Hald, formand for Foreningen af Lystbådehavne I Danmark.

Fra Danske Tursejlere er formand Henning Jensen ligeledes bekymret for sikkerheden ved sejlads i disse områder.
”Såvel danske som udenlandske fritidssejlere skal føle sig trygge når man kommer sejlende med sin familie,” fastslår Henning Jensen.
Han ser desuden et problem i, at møllerne ikke står på linje, så der kunne være en korridor gennem parken.

Rapport tager ikke højde for de mange lystsejlere
Overnatningstal blandt FLIDs medlemshavne viser, at 25% af al sejlerturisme i Danmark er knyttet til de 20 største havne i farvandet omkring Als, det Sydfynske Øhav og det Sydlige Lillebælt svarede til i alt 103.000 gæsteanløb om året.

Vurderingen er på den baggrund, at der hvert år passerer minimum 20.000 lystfartøjer gennem det planlagte område.
Det er tre gange så mange, som rapporten Miljøkonsekvensvurdering Lillebælt Syd Vindmøllepark, okt. 2018 – Bilag H om Sejladssikkerhed opererer med. Af den årsag frygter FLID og Danske Tursejlere et øget antal kollisioner og en generel nedgang i antallet af sejlere i området.

De to organisationer ønsker begge mere hav-vind ind i vores energisystem, men når nu teknologien faktisk muliggør, at man kan flytte vindmølleparkerne langt ud på havet til mindre gene for alle inkl. fritidssejlerne, er det ikke optimalt at fastholde planerne om at etablere vindmølleparker i de indre danske farvande.

”Vi støtter naturligvis vindkraft og en udfasning af fossile energikilder. Det er udelukkende vindmølleparkernes fysiske placering, som er problematisk i relation til fri adgang til de indre danske farvande og sejladssikkerhed,” slutter de to organisationer.

Læs mere om vindmølleprojektet Lillebælt Syd på linket her.




Seneste nyheder

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Sejlads i det nye klima






Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen

Sejlsportsliga

Sailing Champions League: KAS var få point fra cuttet





Udvalgte artikler *