fbpx

Dansk Sejlunion vil nedlægge kredsene

Inkluder i Newsletter: Ja

Kredsene skrives ud af Dansk Sejlunions vedtægter i et omfattende forslag, som sejlunionens bestyrelse fremlægger på generalforsamlingen i marts.

Kredsene er måske på vej ud af Dansk Sejlunions vedtægter. Det er ét blandt mange ændringer, der fremgår af et forslag, som Dansk Sejlunions bestyrelse sender til afstemning, når sejlunionen afholder generalforsamling i Middelfart lørdag den 23. marts.

I Dansk Sejlunions netop udsendte nyhedsbrev, KLUBLIV, gennemgår formand Line Markert en række af de mest markante justeringer, der indgår i forslaget. Og her springer det i øjnene, at de 13 kredse ikke længere skal være en del af vedtægterne, hvis det står til bestyrelsen.

Friere rammer for lokalt samarbejde

"Vi vil gerne give de lokale og regionale samarbejdsrelationer friere rammer," skriver Line Markert i sin formandsblog.
"Derfor foreslår vi nu, at kredsene skrives ud af Dansk Sejlunions vedtægter. Den enkelte kreds bliver "herre i eget hus" og kan frit beslutte, om den vil fortsætte i sin nuværende form eller måske nytænkes på tværs af eksisterende grænser. Eller måske helt nedlægges - status i dag er, at flere kredse kører på meget lavt blus," skriver hun videre.

Markert understreger, at "bestyrelsen fuldt ud støtter op om de værdifulde lokale og regionale relationer, som kredsene står for, og som har stor betydning for mange klubber."
"Det afgørende er, at relationer mellem klubber styrkes i de former og rammer, der er mest værdiskabende for de lokale og regionale miljøer og for den enkelte klub. Disse samarbejder vil Dansk Sejlunion stadig gerne støtte og bakke op om, da de er afgørende for udviklingen af sejlsporten," forklarer formanden.

Kredsenes rolle har ændret sig

Tidligere var kredsene helt centrale i Dansk Sejlunions opbygning. Det var kredsene, der valgte medlemmer til sejlunionens bestyrelse, men det blev ændret for flere år siden, og siden da har kredsenes rolle i endnu højere grad handlet om regionale samarbejder mellem klubberne.

Om formiddagen forud for Dansk Sejlunions generalforsamling den 23. marts i Middelfart inviterer bestyrelsen til åben debat om lokalt og regionalt samarbejde mellem klubberne, blandt andet set i lyset af en fremtid, hvor kredsene måske ikke længere eksisterer i deres nuværende form.

Læs hele Line Markerts formandsblog om vedtægtsændringer her

Nordøstjysk kreds imod
Luc Ghysels, der er formand for Nordøstjysk kreds er, ked af forslaget.
”Jeg er bange for, at det overlader aktiviteterne til det private initiativ, hvor en formel organisation vil komme længere. Vi fjerner os længere og længere fra Dansk Sejlunion.”

”Som det er nu er vi et formelt organ under Dansk Sejlunion, fjerner vi kredsene har vi ikke noget repræsentantskab i DS. For de klubber der i forvejen fungerer, er det fint, men jeg frygter at mange klubber vil sygne hen og måske dø," siger Luc Ghysels.

Isefjordkredsen: Det ændrer ikke noget
Lars Plejdrup har i årevis arrangeret Sjælland Rundt På Indersiden, som officielt er forankret i Isefjordkredsen, men reelt arrangeres af Herslev Sejlklub. Han begræder ikke, at kredsene nedlægges, så længe de erstattes af f.eks. et netværk, som ikke nødvendigvis behøver at være forankret i DS.

”Kredsarbejdet i Isefjordkredsen har ikke fungeret i de seneste tre år, og set fra mit synspunkt kan vi sagtens klare os med et uformelt netværk. Men det er vigtigt at vi koordinerer ungdomsarbejdet og kapsejladserne en gang om året, så det hele ikke ligger lige oven i hinanden,” konstaterer Lars Plejdrup.

Bo Vestergaard, der er formand fra Marbæk Sejl- og Motorbådsklub og med i Isefjordkredsen deler Lars Plejdrups holdninger.

”Det betyder ikke noget, at kredsene forsvinder. Vi behøver ikke et administrativt lag, for at koordinere juniorarbejdet og kapsejladser, det kan et uformelt netværk klare. Jeg underkender ikke DS men mener, at DS’ kræfter kan bruges på at hjælpe klubberne i stedet. Kredsene giver ikke automatisk liv til klubberne, det er de lokale folk, der sørger for det. DS kan måske være mere aktive i forhold til klubberne, også dem med ældre sejlere, der måske godt kan bruge lidt friske tanker og ideer.”

Møde før generalforsamlingen
Til Kredsnetværksmøder er normalt 5-6 kredse repræsenteret. I år er der et møde for kredsene før Generalforsamlingen gå i gang, og her håber vi at flere møder op, så vi kan diskutere fremtiden,” slutter Luc Ghysels fra Nordøstjysk kreds.












★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf





Udvalgte artikler *