fbpx

Sejlerskole i Svendborg - kun for kvinder

Inkluder i Newsletter: Ja

I 2017 og i 2018 deltog Palnatoke i Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe med en besætning, der udelukkende bestod af kvinder. Det har givet Maritimt Center idéen til at lave en sejlerskole – kun for kvinder.

Det er den 125 år gamle galease Palnatoke, der er centrum for udfoldelserne, og ifølge Joacim Bøllehuus, der er projektkoordinator ved Maritimt Center, er idéen affødt af erfaringer fra sejladsen Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe.

Sejlerskolen løber over fire dage, og i kurset er også indlagt en kapsejlads: Rumregatta på Flensborg Fjord. Man behøver ikke at have sejlererfaring, da der er dygtige folk om bord. Men alle skal deltage i arbejdet, også køkkentjansen.

– Vi er lidt usikre på, hvor mange der er plads til på Palnatoke. Vi har ti køjepladser, men to går til kaptajnen og et besætningsmedlem, og da nogle af køjerne er lidt små, måske mindre end tilladt, er vi måske nødt til at stoppe ved seks deltagere, siger Joacim Bøllehuus.

Kursusindhold:
Træning i sejlads med et traditionelt sejlskib. I løbet af dagene bliver I fortrolige med skibet, og lærer blandt andet at styre, sætte sejl og trimme dem efter vind og vejr. Det hele vil foregå i en rar og rolig atmosfære, hvor der bliver lagt vægt på læring og trivsel.

Målet er, at I sejler skibet mest muligt, og den professionelle besætning, som består af en skipper og en styrmand, gradvist kan overlade initiativet til jer.

Program:

  • 30. maj: Afgang fra Svendborg kl. 12. Skibet er sejlklart og provianteret med gode fynske råvarer til turen. Efter sikkerhedsinstruks sejles mod Sønderborg, som nås ved aften tide, afhængig af vejret.
  • 31. maj: Sejlads mod Flensborg, hvor over hundrede traditionelle skibe har sat hinanden i stævne til årets Rumregatta. Undervejs gentages og trænes emnerne der blev introduceret dagen før.
  • 1. juni: Den store kapsejlads på Flensborg Fjord afvikles. Her skal de tillærte færdigheder bruges for alvor. De mange pittoreske skuder for fulde sejl giver en fantastisk mulighed for at skyde det perfekte skibsportræt.
  • 2. juni: Tidlig afgang fra Flensborg, og sejlads hjem til Svendborg, hvor turen slutter kl. 16.



Man kan tilmelde sig på Maritimt Center eller ved at ringe til Joacim Bøllehuus på telefon: 3018 5841.


Om Palnatoke
PALNATOKE er en rundgattet galease, blev bygget i 1894 af R. Jensen i Humlebæk under navnet MARIE til fragtsejlads mellem København og Saltholm, og blev senere som så mange af de andre småskibe stenfiskerfartøj. Som sådan var hun hjemmehørende i Bogense. Efter mange ejerskifter blev den i 1968 ombygget til passagerfartøj da en privatmand i 1960'erne forelskede sig i hende. Han riggede den op som galease, og lige siden har den været lystfartøj eller charterskib for skiftende ejere.

Efter at have været handlet et par gange, fik skibet i 1909 installeret sin første maskine. Efter endnu et par ejere rigges skibet i 1920 ned til motorjagt. Efter lang og omskiftelig tilværelse med 19 ejere erhvervedes skibet i 1968 af Frank Nicolaisen i Bogense, som omdøbte det til PALNATOKE.

100 år gammel kom Palnatoke til Svendborg for chartersejlads. Lasse Hessel købte Palnatoke i 2001, og fik den totalrenoveret på Ebbes Bådeværft i Marstal, han anvendte den til lystfartøj. Den, der har musklerne, har også pligten. Sådan har værftsejer Cai Larsen Svendborg sagt om baggrunden for, at han i foråret 2017 købte galeasen Palnatoke. Cai Larsen er også kendt som indehaver af bl. a. Svendborg-virksomheden Petersen & Sørensen Motorværksted A/S, som har sørget for at Palnatoke nu igen er godkendt til at sejle med 20 passagerer, og sejler med virksomheder og private selskaber fortrinsvis i Det Sydfynske.

palnatoke2 web