fbpx

Vindmøllepark i Jammerland Bugt vækker bekymring

Inkluder i Newsletter: Ja

En planlagt vindmøllepark i Jammerland Bugt ved det nordvestlige Sjælland, vækker både vrede og bekymring hos de lokale beboere. Det vil genere lystsejlerne og gå ud over turismen.

Vindmølleprojektet går ud på at opstille 34-80 gigantiske havvindmøller i Jammerland Bugt, fra halvøen Asnæs mod nord til halvøen Reersø mod syd. Beboerne i området har stiftet foreningen ”Beskyt Jammerland Bugt”, da de mener at projektet vil indebære en markant negativ påvirkning af et område med meget store naturværdier.

Møllerne kan blive op til 200 meter høje, og placeres i et bælte tæt på land. Udover de synsmæssige gener, har flere aktører udtrykt bekymring for fuglelivet i området, og foreningen frygter, at det vil have afgørende betydning for turismen i området, hvor både campister, sommerhusgæster og lystsejlere kan blive generet af møllerne.

Pas på T-ruten
For fritidssejlerne kan det betyde noget af en omvej, når møllerne skal passeres, da placeringen kommer til at ligge meget tæt på T-ruten gennem Storebælt.

Sejl- og fritidsbåde må ikke anvende T-ruten langsgående. Man må kun kortvarigt krydse den vinkelret. Den frie plads, der reelt er til rådighed, bliver væsentlig reduceret mellem T-ruten og Sjælland. Så man kan vælge at krydse T-ruten over mod Fyn eller snige sig langs kysten i Jammerland Bugt – hvis der bliver plads. Havvindmølleparken optager selv på den smalleste led næsten en tredjedel af Storebælt.

– Det er fint med vindenergi og grøn omstilling. Men den planlagte vindmøllepark vil tvinge lystsejlere ud i T-ruten, og de store coastere og tankskibe kommer også meget tæt på vindmøllerne. I VVM-redegørelsen står der, at en kollision mellem et erhvervsfartøj og en mølle kun vil indtræffe med ca. 11.000 års mellemrum. Men det er jo noget vrøvl – det kan lige så godt indtræffe i morgen, forklarer formand for foreningen ”Beskyt Jammerland Bugt”, Ole Nyvold til Bådmagasinet og påpeger, at den store sejlrute ved Anholt måtte flyttes da vindmølleparken i Kattegat stod færdig.

Også Kalundborg Kommune og Danmarks Naturfredningsforening er imod projektet.

Du kan læse meget mere, og se VVM-undersøgelsen på Beskyt Jammerland Bugts hjemmeside.




Seneste nyheder

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Sejlads i det nye klima






Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen

Sejlsportsliga

Sailing Champions League: KAS var få point fra cuttet





Udvalgte artikler *