fbpx

Det færøske flag fylder 100 år

Inkluder i Newsletter: Ja

I år fylder det færøske flag 100 år, og i den anledning får Danmark besøg af syv historiske, færøske træsejlskibe.

De syv bevaringsværdige skibe anløber Helsingør Havn den 29. maj, og fortsætter dagen efter til København. Træskibsflotillen kommer til Danmark for at fejre det færøske flags 100-års jubilæum.

Merkio eller Mærket, som det færøske flag hedder, blev tegnet af tre unge færøske studerende, under et studieophold i København, hvor flaget også blev syet. Janus Øssurson og Thomas Pauli Dahl og Jens Olivur Lisberg fra Fámjin på Suðuroy, studerede alle tre i København, og flaget blev tegnet på Regensen i København foråret 1919.

Farvesymbolik
Den hvide bundfarve symboliserer himlen og skumtoppene på bølgerne, som slår mod kysten. Rødt og blåt er farver, som findes i traditionelle færøske hovedtørklæder og er samtidig en anerkendelse af forbindelserne til Island og Norge, som bruger de samme farver.

faeroernes flag org web
Det første, originale flag hænger nu i Fámjin kirke på Suðuroy, Færøerne. Foto: wikipedia

Den 2. juni i 1919 fandt den offentlige præsentation af flaget sted i Nordmandsdalen ved Fredensborg, og fanebæreren var den senere skibsværftsdirektør Kjartan Mohr, der på daværende tidspunkt var lærling på Helsingør Skibsværft.

Ikke anerkendt før 1948
Flaget blev imidlertid ikke anerkendt af de danske myndigheder, der forlangte at det var Dannebrog, der var det officielle flag. Men i 1940, hvor kontakten mellem Færøerne og Danmark blev afbrudt, da Tyskland besatte Danmark, tog de britiske styrker kontrol over Færøerne.

Det var et problem at færøske skibe førte Dannebrog og havde det danske flag og navnet DANMARK malet på skibssiderne. Det britiske admiralitet forlangte at de færøske skibe skulle bruge et andet flag, enten Mærket eller Union Jack og have FAROES påmalet siderne.

Den 25. april 1940 anerkendte Storbritannien Merkið som Færøernes flag. Briterne ignorerede den danske amtmands protester, og den 25. april 1940 lød det over BBC, at alle færøske skibe skulle føre det færøske flag. Først i 1948 med Hjemmestyreloven af 23. marts blev flaget Merkið anerkendt som Færøernes officielle flag.

Foruden Helsingør får også Aarhus, Odense og København besøg af flotillen fra Færøerne.




Seneste nyheder

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Sejlads i det nye klima






Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen

Sejlsportsliga

Sailing Champions League: KAS var få point fra cuttet





Udvalgte artikler *