fbpx

Den Magnetiske nordpol på vej mod Sibirien

Inkluder i Newsletter: Ja

Jordens magnetiske nordpol, der lige nu ligger i Arktis, flytter sig og er på vej mod Sibirien.

I 1830’erne lå den magnetiske nordpol i det nordlige Canada, og har siden da bevæget sig støt og roligt med 5-10 km om året længere nordpå ud over Polarhavet. Lige nu ligger den i Arktis.

Siden 1970 steg hastigheden af flytningen pludselig voldsomt, og i 2001 flyttede den sig med ca. 40 km om året. De seneste 10 år steg hastigheden yderligere til 60 km om året, men farten er nu sagtnet lidt til 50 km om året.
Det tvinger nu forskere til at lave en ny opdatering af en model, der hjælper med at navigere skibe, fly og ubåde i Arktis.

Opdatering før tid
Den uventet hurtige bevægelse af den magnetiske nordpol har hovedsageligt betydning for navigationen i det arktiske hav nord for Canada. 
NATO, det amerikanske og britiske forsvar er blandt dem, der bruger og er afhængige af World Magnetic Model, der også benyttes af den civile trafik.

En femårig opdatering af World Magnetic Model skulle ifølge forskere i Edinburgh været kommet i 2020. Men det amerikanske forsvar anmodede om en hidtil uset tidligere revision. British Geological Survey udarbejder prognoserne for den magnetiske nordpols bevægelser sammen med U.S. National Oceanic og Atmospheric Administration.

Forsinket på grund af regeringskrise
Den vandrende Nordpol skyldes uforudsigelige ændringer i de flydende jernmasser dybt inde i jorden. En ny opdatering skulle ifølge tidsskriftet ’Nature’ være kommet den 15. januar, men er nu foreløbig udskudt til den 30. januar. Den er blevet forsinket på grund af USA’s regeringskrise, der blandt andet betyder, at USA's ansatte i kystvagten ikke kan forvente at få løn udbetalt den 15. januar.

”Der ingen tvivl om, at den magnetiske nordpol er på vej mod Sibirien”, fortalte geofysiker Nils Olsen, Danmarks Rumcenter, DTU og Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet i 2007. Han arbejder med de målinger, som den danske Ørsted Satellit foretager af Jordens magnetfelt. Ifølge hans beregninger vil den magnetiske nordpol være tættest på den geografiske nordpol i 2018, hvorefter den fortsætter mod Sibirien.

Polvending på vej
Og hvad sker der så? - vender polerne helt på et tidspunkt, så nord og syd bytter plads?
”Ja”, siger Nils Olsen, ”der vil helt sikkert komme en polvending, men det er ikke muligt at forudse hvornår”.
Det lyder dramatisk, men det har jorden oplevet masser af gange før. Undersøgelser har vist, at der i de seneste 20 millioner år har været gentagne polvendinger, i gennemsnit hver 250.000 år.

Den seneste polvending var for 720.000 år siden, og Nils Olsen er ikke i tvivl om, at det vil ske igen. Han siger ikke hvis det sker, men når det sker. Når det sker, sker det dog ikke fra dag til dag, men over flere tusinde år.

Kilder: Maritime Danmark og Niels Bohr instituttet, Kbh. Uni.









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *