Mobiltelefon giver (måske) falsk sikkerhed

I går skrev vi en artikel om, at flere og flere bruger mobiltelefon til nødopkald i stedet for VHF-radioen. Det har fået en jollesejler op af sofaen, for at advare mod at stole på en smartphone i nødstilfælde.

”Så din artikel om mobil i stedet for VHF – skær ud i pap for folk – at når man ligger i vandet eller der er meget vand på skærmen, er en smartphone totalt værdiløs. Når jeg sejler, har jeg både en bærbar VHF og en mobil med knapper på kroppen! Bare støvregn er nok til, at du ikke kan bruge en smartphone!” Det skriver A cat-sejler Tom Bojland til Bådmagasinet.

Og det har manden jo ret i.

De fleste smartphones er meget følsomme overfor vand og fugt, og er ikke noget godt alternativ til en VHF-radio – slet ikke for en jollesejler. Her skal man nok ty til en gammeldags håndværker-Nokia med knapper (hvis man overhovedet kan få den mere) og i et vandtæt etui.

En bærbar vandtæt VHF-radio, der kan flyde, med en rækkevidde på ca. 5 sømil og med DSC, GPS mm. koster ca. 2500 kr., er nok et bedre bud på en ”nødløsning”.

Dækning ikke god nok
Det eneste man kan indvende mod en bærbar VHF er, at rækkevidden aftager betragteligt, jo lavere du befinder dig. Står du på dækket af en stor kølbåd passer rækkevidden på 5 sømil, men ligger du i vandskorpen er den måske reduceret til 2 sømil.

I 2015 lavede min kollega Torsten Rasmussen og jeg en test af en stribe bærbare VHF-radioer i bladet BådNyt. Her viste det sig, at kun få af de testede produkter havde en senderækkevidde over 3 sømil, selvom de var angivet til at kunne sende 5 sømil. Vi testede på dækket af en båd ca. 2 meter over vandspejlet. Icom VHF IC-M91D havde klart de bedste egenskaber, og vandt testen. Modellen er udgået, men vi gætter på, at det er muligt at få noget lignende.

En mobiltelefon kan også få tilsvarende problemer med rækkevidde/dækning. Du skal ikke langt op i Kattegat før signalet svigter, og selv Øresund har døde områder. Her falder den ud, eller hopper over på en svensk sendemast.

Det er nok et spørgsmål om temperament, hvad man vælger, men en fast installeret VHF-radio med antenne i masten, er indtil videre nok det bedste bud på en ”nødløsning”, hvis man altså ikke er jollesejler eller er faldet over bord.Seneste nyheder

16 havne sammen om nyt turismefremstød

'Livline' fra Esmark til Waterz

To nye konsulentjob ledige i Dansk Sejlunion


Sailing World News