Bedre sikkerhed med mobiltelefon

Noget tyder på, at tiden er ved at løbe fra brug af VHF-radioer i kystnære farvande. I USA må US Coast Guard konstatere, at det er almindeligt for fritidssejlere i dag, at bruge mobiltelefoner til at tilkalde hjælp, hvis der er sket en ulykke til søs.

Mens Boat Owners Association of The United States (BoatUS) opfordrer alle fartøjer til at have en fungerende VHF-radio med DSC om bord, erkender BoatUS også, at virkeligheden er en anden når uheldet er ude. Så bruges mobiltelefonen.

Men hvad sker der, når en sejler forsøger at ringe 911 i nødsituation eller bare for at få mundtlig hjælp? Vil opkaldet gå til det nærmeste, mest relevante redningsstation for hurtigt svar?
Desværre er det ikke altid tilfældet (i USA. red.), men en bestemmelse i Kystvagtautorisationen sigter på at forbedre pålideligheden af ​​911-systemet, når fritidsbåde har brug for hjælp.

US-lov kræver opstramning
I et forsøg på at sikre, at det er den nærmeste redningsstation der får opkaldet, kræver loven, at USA's kystvagt skal gennemgå sine politikker og procedurer for at "formulere en national søfartspolitik for offentlige sikkerhedsspørgsmål.

"Denne indsats vil medvirke til at minimere muligheden for, at maritime opkald bliver ukorrekt routet og for at sikre, at USA's kystvagt er i stand til effektivt at udføre sine eftersøgninger til søs og andre redningsopgaver", siger Tina Cardone, direktør for Conference of Professional Operators for Response Towing (C-PORT).

Herhjemme dur begge dele
Herhjemme fører Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) ikke statistik over, hvilke opkald der kommer fra en VHF-radio eller en mobiltelefon, men vagthavende bekræfter at antallet af henvendelser fra mobiltelefoner er stigende.

”For os er det lige meget om opkaldet kommer fra en VHF-radio eller en mobil (112). Alle opkald når frem til os, og vi reagerer lige hurtigt, hvad enten det er ved København eller ved Skagen uheldet sker,” siger vagthavende hos JRCC.

Vagthavende forklarer stigningen med, at der er mange sejlere, nye som gamle, der ikke er vant til at bruge VHF-radioen. Så er mobiltelefonen hurtigere.

”Man skal bare huske, at det kun er i kystnære farvande mobilen har dækning. Bevæger man sig ud over dækningsområdet er det VHFen der dur,” slutter vagthavende.Seneste nyheder

16 havne sammen om nyt turismefremstød

'Livline' fra Esmark til Waterz

To nye konsulentjob ledige i Dansk Sejlunion


Sailing World News