fbpx

Sømands-grog til en forblæst nytårsdag

Inkluder i Newsletter: Ja

Det ser ud til, at vi kommer ind i det nye år for fulde drøn med 16 sekundmeter vind. Skal du ud i det sikkert ganske kølige vejr, har du fortjent en rigtig grog, når du kommer hjem i varmen.

Engelske sømænd i flåden fik traditionelt og helt op til 1960’erne en stor daglig ration rom, men den engelske admiral Edward Vernon fandt på at blande vand og citronsaft i, for at give dem C-vitaminer og derved undgå skørbug, men muligvis også for at spæde rommen lidt op, så arbejdet om bord blev udført uden for mange fumlerier. Det blev kaldt en grog.

Opskriften herunder er vejledende vedr. mængder, så du kan selv bestemme promillen!

  • Kom brun rom og citronsaft i et krus eller toddyglas med hank
  • Hæld kogende vand i og smag til med sukker eller honning

Det er den originale opskrift. Husk, at det skal være brun rom. Hvid rom er ikke helt det samme! Hvis du syntes det er lidt for kedelig, kan drikken peppes op med sort Ceylon-the, i stedet for kogende vand. Og den kan tilsættes en stang kanel og en skive appelsin.

Den varme drik med rom blev navngivet efter den engelske admiral Edward Vernon, som i midten af 1700-tallet blev kaldt »Old Grog«, fordi hans uniformer blev syet af groft uldstof, kaldet grogram (grosgrain).

Skål og godt nytår!