fbpx

Troels Kløvedal er død, sov stille og roligt ind

Inkluder i Newsletter: Ja

Sejleren, kaptajnen og forfatteren Troels Kløvedal døde i dag søndag, lillejuleaftens dag hjemme på gården på Djursland omgivet af samtlige sine fem børn og sin kone, Else Marie. Det fortæller hans søn Mikkel Beha til pressen.

'Han sov ind så stille og roligt og fredeligt, som han havde ønsket sig. Og som han havde frygtet, at han ikke skulle komme til, fordi den sygdom godt kan betyde, at man ikke kan trække vejret',  udtaler Mikkel Beha.

Troels Kløvedal fyldte tidligere på året 75. På det tidspunkt havde han allerede i to år vidst, at han led af den sjældne nerve-knogle-sygdom ALS. Det er en sygdom som rammer de motoriske nerveceller i hjerne, hjernestamme og rygmarv og forårsager tiltagende muskelsvind.

Ifølge Mikkel Beha, som udtaler sig til Politiken.dk valgte Troels Kløvedal til sidst at dø, uden at han dog tyede til medicinsk hjælp. Han holdt bare op med at leve.

'Han tog en beslutning om at sætte sit hjerte i stå. Han sagde for to døgn siden til sin kone, Else Marie, nu var det tid til, at han skulle herfra. Og så lukkede han øjnene. Og her til formiddag, altså søndag den 23. december 2018, holdt hans hjerte op med at slå', siger Mikkel Beha.

Stor Kløvedal-udstilling fortsætter

Naturhistorisk Museum i Aarhus og M/S Museet for Søfart har også modtaget meddelelsen om, at Troels Kløvedal i formiddag er sovet stille ind efter at have levet i flere år med sygdommen ALS.
 
Naturhistorisk Museum i Aarhus viser i øjeblikket udstillingen "Frihedens værksted - Kløvedal og livet med Nordkaperen", der er skabt i tæt dialog med Troels Kløvedal og støttet af Nordea-fonden.
 
Troels var i de sidste måneder af sit liv meget glad for samarbejdet omkring udstillingen og stolt over, at hans livsværk og mange rejser med Nordkaperen fortsat kunne inspirere danskerne. Han nød at finde sine mange private genstande frem og fortælle historierne bag dem. Derfor fortsætter museet i overensstemmelse med Troels Kløvedals ønsker med at holde udstillingen åben. Troels Kløvedals ejendele har aldrig været udstillet før.
 
'Det er med stor sorg, at jeg i dag har modtaget nyheden om, at Troels Kløvedal ikke længere er i blandt os. Han var en nær personlig ven, som jeg vil savne meget' udtaler museumsdirektør Bo Skaarup fra Naturhistorisk Museum i Aarhus. 'Til gengæld er vi glade for, at vi nåede at bruge Troels' eventyrlyst og stærke fortællekraft i udstillingen "Frihedens værksted'. 

 

nordkaperen

Nordkaperen for fulde sejl. Foto: Martin Andersen

Direktør for M/S Museet for Søfart, Ulla Tofte, udtaler:

'Danmark har mistet den største formidler af søfart og søfartshistorie i nyere tid, og M/S Museet for Søfart har mistet en ven og støtte gennem mange år. Troels Kløvedal stod i lære på Helsingør Værft i netop den dok, hvor museet ligger i dag, og vi vil ære hans minde med udstillingen "Frihedens Værksted", der åbner på M/S Museet for Søfart næste år.'
 
Udstillingen Frihedens Værksted er udviklet i samarbejde med M/S Museet for Søfart, og kan opleves på Naturhistorisk Museum i Aarhus frem til og med den 8. september 2019. Herefter flytter udstillingen til M/S Museet for Søfart og åbner den 6. oktober 2019.








★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf





Udvalgte artikler *