fbpx

Sønderho Havn på Fanø genetableres

Inkluder i Newsletter: Ja

Efter 10 års arbejde, hvor Sønderho havn Støtteforening har arbejdet på at få genetableret Sønderho havn på Fanø, kan projektet endelig gå i gang.

Sønderho havn Støtteforening har i årevis arbejdet på at genetablere den tilsandede Sønderho Havn som en naturhavn, hvor småbåde kan ligge for svaj i tidevandsrenden Dybet. Havnen sandede til i 1980erne, og siden har det ikke været muligt at besøge Sønderho Havn som sejlende turist

På et byrådsmøde mandag har Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Alt), give grønt lys til at Sønderho Havn Støtteforening kan påbegynde arbejdet med at genetablere Sønderho Havn.
Mandag blev der underskrevet en kontrakt med Nørre Nebel Entreprenørforretning, og der er bestilt et stort rør fra Kina, som skal sørge for, at sandet bliver pumpet ind til kysten.

Da støtteforeningen gik i gang med projektet, havde de aldrig havde regnet med, den ville blive så langtrukken.

– Jeg synes, det er pragtfuldt! Det er fantastisk, at vi er nået hertil, siger formand for støtteforeningen, Anders Bjerrum til JydskeVestkysten.

Hans Fischer-Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i Sønderho havn Støtteforening fortæller til Bådmagasinet, at sejlrenden bliver 2 meter dyb ved middelvandstand – forskellen på ebbe og flod kan være op til 1, 3 meter i området ved Sønderho.
– Måske vi allerede kan komme i gang i løbet af de næste 14 dage, fortæller han begejstret.

Kun arbejde om vinteren
Sønderho Havn Støtteforening regner med, at det store rør fra Kina ankommer om få uger, og så kan arbejdet begynde. I første etape skal der udgraves en sejlrende, hvor man begynder fra nord og fortsætter hele vejen til Sønderho. Dette arbejde står på indtil slutningen af februar 2019, og alle pengene til første etape er indsamlet. Resten af arbejdet, må vente til næste vinter, da det kun er denne årstid, der må arbejdes af hensyn til fuglene.

Til næste vinter skal sejlrenden gøres bredere, der skal etableres havnebassin og sandet skal transporteres længere væk. I første omgang kan man ligge for svaj ved Sønderho, men på længere sigt er det drømme at etablere broer, hvis der kan findes penge til det.

Det er Sønderho havn Støtteforening der har skaffet pengene til projektet, Fanø kommune har bistået med projektledelse.
Måske bliver det lettere at skaffe penge til den næste etape, for der er det mere synligt, hvilken effekt pengene har på projektet, fortæller Anders Bjerrum.

Støtteforeningen har netop fået besked på, at endnu en fond har valgt at støtte projektet ved Sønderho Havn. Dermed har de samlet indsamlet knapt halvdelen af målet på i alt 5,1 millioner kroner.

Bådforbindelse til Ribe
En af de mange planer med en genetablering af Sønderho Havn er, at der kommer en ruteforbindelse mellem Ribe og Sønderho. Motorbåden M/S Martha er nu kommet i gang i Ribe, og i støtteforeningen håber man, at båden kan sejle mellem Ribe og Sønderho allerede fra næste år. Her skal båden sejle frem og tilbage med blandt andre cykelturister.

Det kan måske også lokke flere lystsejlere til området. Lige nu har de lokale lystsejlere måttet ty til havne længere væk, men måske kan de komme tilbage, og give liv på havnen igen i Sønderho.









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf





Udvalgte artikler *