fbpx

Få batteriet helskindet gennem vinteren

Inkluder i Newsletter: Ja

Passer du godt på bådens batteri i vinter, slipper du for unødige udgifter og overraskelser til foråret. Få fem gode tips til vinteropbevaring af bådens batteri.

Der er flere grunde til, at det betaler sig at give batteriet lidt ekstra opmærksomhed, både nu i forbindelse med sæsonens afslutning, men også med jævne mellemrum hen over vinteren. Et bådbatteri, der ikke anvendes eller vedligeholdes i en længere periode, risikerer at gå i stykker i utide. Det er både skidt for miljøet og for pengepungen.

  1. Kobl batteriet fra det elektriske system ved længere tids opbevaring.
  2. Tør batteriet af med en fugtig klud, hold det rent og smør polerne med fedt for at minimere risikoen for oxidering.
  3. Lad batteriet helt op før vinteropbevaring.
  4. Opbevar batteriet tørt og køligt. Batteriets selvafladning er mindre, jo lavere temperaturen er. Batteriet tåler dårligt opbevaring ved minusgrader.
  5. Lad batteriet et par gange i løbet af vinteren, og husk, at anvende den ladertype, der passer til dit batteri.

FAKTA:

Et batteri til en båd har normalt en levetid på flere år under forudsætning af, at det anvendes og vedligeholdes korrekt.
Alle batterier har en vis selvafladning, hvilket betyder, at hvilespændingen falder. Et fuldt opladet batteri har en hvilespænding på ca. 12,7 V. Hvis hvilespændingen falder til under 12,4 V, skal batteriet lades.
Et afladet batteri kan fryse i stykker ved lave vintertemperaturer. Hvis batteriet ikke holdes fuldt opladet, er der risiko for sulfatering, hvilket reducerer kapaciteten.
Udsættes batteriet for ekstreme temperaturer, reduceres ydeevnen ligeledes.

Kilde: Exide Technologies