fbpx

Man maler da sine sejl i Sydhavnen

Inkluder i Newsletter: Ja

Jacob Bøgh og to venner fra Sydhavnen i København besluttede under en tur til Møn, at deres gamle sejl var gule og kedelige. Nu er de blevet til kunst.

– Vi er tre fyre, og venner gennem livet, som har en Jouet 22 sammen. En perfekt begynderbåd, som vi i maj 2014 købte, uden at kunne sejle. Det har vi heldigvis lært nu og vi har renoveret den og taget duelighedsbevis. Denne sommer sejlede vi bl.a. Rügen rundt og har været på flere ture i Syddanmark og Sydsverige, fortæller Jacob Bøgh til Bådmagasinet.

Jacob Bøgh er en af de unge sejlere i Sydhavnen i København der var med til at stifte en ungdomsforening, der skaber netværk og aktiviteter for de unge på tværs af alle 12 klubber. Foreningen hedder Sydhavnens Unge Sejlere, den kan du læse om her.

Vi giver ordet til Jacob Bøgh

Sidste år sejlede vi rundt i den flotte natur ved Møn. Vi var langt fra de eneste sejlere, og vi kiggede på alle de flotte hvide sejl, der bryder naturens farvespil. Vores egne sejl er fra 80’erne og ikke særligt hvide længere. Så vi fik vi den idé at vi gerne ville lave vores båd om til et kunstværk.
Vi har hænderne skruet rigtig nok på til slibemaskine og træarbejde, men måtte hurtigt indse at vi ikke er de største malere… Så vi vurderede chancen for, at det ville blive meget grimt, var større end at det vil være sjovt.

Kunstnere søges

En tirsdag aften til madklub i dette forår snakkede jeg med en af mine venners kæreste, Mimi Ravn. Mimi er kunststuderende og har en kunstgruppe sammen med Ida Blichfeld, Pia Angela Rasmussen og Lisa Adele Rogersdotter.
Uden nogen sinde at have designet noget så stort, og på et materiale som bliver udsat for hårdt vind og vand og skal være super fleksibelt, da sejl jo skal foldes, udviklede kunstgruppen et design til bådens storsejl samt fok. Bådens ejere rådgav sig ved North Sails om hvordan man gør den slags rigtigt første gang, så sejlene ikke taber malingen ved første store bølge og maler resten af skroget. Derudover søgte vi penge til sejlmaling og remedier til at male med.
Pengene blev doneret af fonden Snabslanten. Tak til dem!
North Sails har givet os et godt tilbud på maling og rådgivet omkring brug af maling og lak. Tak til dem!

opmaaling
Ida lægger malertape ud fra designtegningen.

Kompliceret håndværk

Det kræver sit håndværk at sidde ved en computer og lave designs, til at få de endelige former og farver op i så stor en skala som et sæt sejl er. Selv sejl til en lille båd er faktisk ret store, når du skal male runde former og farver helt tæt op ad hinanden. Når man maler med sejlmaling, skal man lakere malingen bagefter. Så ikke nok med at mønstret skal være symmetrisk på begge sider af hvert sejl, så skal man også give det et godt lag lak, så det bliver siddende.

dermales
Pia, Ida og Mimi i fuld gang med at male storsejlet.

Sejlene var klar i slutningen af juni, så de kunne være med til vores togt Rügen og Møn rundt.
Gennem de 14 dage vi var afsted, fik vi mange elevatorblikke og der blev taget billeder af os. Folk råbte opmuntrende ting når vi var tæt nok på dem, f.eks. i Bøgestrømmen, og vinkede anerkendende når de så vores kunstsejl.

Når vi var i havn, spurgte de andre sejlere ind til, hvad det var for nogle sejl og hvordan de er lavet, hvor vi stolt kunne fortælle om processen. Heldigvis får meget positiv feedback på kunstprojektet, men mon ikke der også sidder nogle der synes det er lidt fjollet? Helt forståeligt, men vi er nu glade for at kunne skabe lidt anderledes farvedynamik på de danske oceaner og glæde, når vi tager vores ugentlige tur ud i Køge Bugt eller sejler på længere ture. Vi mener at vores sejl bidrager til et mere sprudlende liv på vandet og bryder med de traditionelle normer og fordomme, som vi ofte lægger øre til, når vi siger vi er sejlere. Vi viser at det ikke behøver at være dyrt, hvidt og nyt, men også kan være for de kreative. Efter vores mening, har vi de flotteste sejl til den hyggeligste båd;-)

Projektet startede med at være en erkendelse af at vores sejl ikke var så flotte. Igennem processen har projektet dog udviklet sig til at være en inspirationskilde og en god samtalestarter ude på havnene.

sejler 2
En frisk efterårstur til Flakfortet.









Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

World Match Racing Tour

Congressional Cup: Jeppe Borch suverænt fra start - 'leading...

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"

★ Artikel

★ Landstrøm: Ja, jord skal med om bord

Kort nyt

Tyv satte stjålne bådmotorer til salg på nettet





Udvalgte artikler *