Bonavista skal ud at sejle igen

Skonnertens ejer, Nationalmuseet melder, at der er bevilget fondsmidler til at færdiggøre projektet. Midler fra Den A. P. Møllerske Støttefond sætter nu endelig gang i at få færdiggjort Nationalmuseets skonnert Bonavista. I pinsen 2012 blev det 100-årige sejlskib gen-søsat i Marstal efter nærmest at være nybygget. Siden har Bonavista ligget i Marstal havn og ventet på at blive gjort færdig.

"Nu er den hjemme! Vi er klar med et projekt. Det sigter på at have Bonavista sejlklar om to år, siger Nationalmuseets fartøjsansvarlige", museumschef Peter Henningsen til Fyns Amts Avis.

I næsten fem år har Bonavista flydt i Marstal havn til udstilling. Nu sikrer midler fra støttefonden, at den Marstal-byggede skonnert fra 1914 kan få aptering, rig, sejl, maskine og alt andet, der mangler.

"Den 17. maj 2019 kl. 15.00 skal den være sejlklar", fastslår Peter Henningsen.

I øjeblikket er Nationalmuseet i samarbejde med Marstal Søfartsmuseum i gang med at udforme materiale, før færdiggørelsen af Bonavista kan udbydes. I materialet lægges der op til, at arbejdet primært skal foregå langs kaj i Marstal.

"Vi vil også gerne gøre denne fase af Bonavista-projektet til et stykke formidling af træskibsbygning og søfart. Det vil naturligt kunne ske i samspil med søfartsmuseets Eriksens Plads i Marstal", siger Peter Henningsen.

Arbejdet med færdiggørelsen udbydes i entrepriser. Flere danske leverandører vil blive indbudt.

Af hensyn til tilbudsgivningen oplyses det ikke, hvor stort et beløb støttefonden har doneret. Bygningen af skroget på Ebbes Bådeværft i Marstal kostede i sin tid 26 mio. kroner. Det har tidligere været fremme, at anden fase af Bonavista-projektet skønsmæssigt kan udføres for omkring det halve.

"Vi er glade for støttefondens donation. Jeg kan oplyse så meget som, at der er bevilget tilstrækkeligt", lyder det fra Peter Henningsen.

Når Bonavista er sejlklar, vil den fortsat få hjemhavn i Marstal. Det er planen, at der skal ansættes en professionel skipper og tilknyttes frivilligt mandskab. Bonavista skal sommeren igennem rundt i Danmark og formidle klassisk søfartskultur sammen med Nationalmuseets slup Rut samt galeasen Anna Møller.

Bonavista er af samme generation som Nationalmuseets tremastskonnert Fulton. Begge skibe sejlede i farten mellem New Foundland og Portugal.

"Når vi er klar, skal vi have Bonavista ud på sådan en tur", siger Peter Henningsen.

"Meddelelsen fra Den A. P. Møllerske Støttefond, der har været imødeset med spænding, er en god nyhed for alle, der interesserer sig for søens verden og specielt dansk søfart og skibsbygning", lyder det fra en glad leder af Marstal Søfartsmuseum, Erik Kromann.Kort Nyt

Kom med om bord på en Swan 98 - se video

★ Interview & Portræt

★ Interview, Ib Kunøe: Om bord hos Mr. X-Yachts

Motor

Princess Yacht X95 på vandet

Bådudstillinger

Copenhagen Boat Show 2020 aflyses - vender stærkt tilbage næste...

Sejlsportsliga

Sejlsportsligaen starter sæson nu!

★ Test af sejlbåde

★ Utzon Spidsgatter: Nuttede ”Snuller” - en præmiesluger

Kort Nyt

Brand om bord: Overlæge peger på fire årsager

Kapsejlads

Ny sejlads: ”Af kærlighed til sejlsporten”

Udvalgte artikler *


Produktnyt

Princess Yacht X95 på vandet

Fairline Yachts solgt til RiverRock

Stor interesse for kabinebåde

Ny motorbåd er en genfødsel af klassiker