fbpx

Fyn Rundt for sejl, diesel og damp

Inkluder i Newsletter: Ja

Fra den 22. juli til 26. juli 2013 sejler 40 gamle træskibe ud på kapsejladsen Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe. Der er skibe, maritim stemning og masser at kigge på og deltage i.

De 40 smukke gamle træskibe starter i Korsør mandag den 22. juli og lægger til i Middelfart, Assens, Faaborg og Svendborg på vejen rundt om Fyn. Der er flotte høje master, pudset messing, sejl, tjære og sømandsstemning, når 40 gamle skibe lægger til i de fynske havne.

fynrundt

Smukt ser det ud, når ældre skibe sejler på vandet

Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe er en festlig uge, hvor Danmarks største bevaringsværdige skibe sejler venskabelig kapsejlads i fem dage. Skibene viser sig fra deres flotteste side med alle sejl sat, og det er et fantastisk skue med blåt hav, sommersol, grønne kyster og udsigt til 40 store skonnerter, galeaser og jagter, der ankommer og fylder havnen op.

Dampisbryder sejler med rundt

I år får sejlskibene følgeskab af den 105-årige, ny-renoverede dampisbryder "S/S Bjørn" fra Helsingør. "Bjørn" følger de gamle træskibe hele vejen rundt om Fyn. Under sejlads er der to fyrbødere, der hvert femte minut skovler kul; mellem 260 og 300 kg kul skal skovles ind under kedlerne i timen.

bjørn

Bjørn sejler med Fyn Rundt

Vil først over målstregen

Det kræver masser af kræfter, samarbejde og godt sømandsskab, når de store tunge skibe sejler afsted med alle sejl sat. Nogle skibe er private, andre er charterskibe med gæster ombord – for alle gælder det, at alle om bord kæmper for at komme først over målstregen. Der skal trækkes i tovenderne, sejl skal sættes, andre bjærges – alt skal foregå lynhurtigt og præcist.

Er der en dag, hvor vinden svigter, bliver kapsejladsen afblæst, og så er der skæg og ballade med vandkamp med vandballoner og brandslanger – eller skibene bliver lagt stille, så besætningen kan hoppe i vandet.

En sejlende kulturarv

Mange af skibene, der deltager på Fyn Rundt, har allerede rundet 100 år og er gode eksempler på den sejlende kulturarv, som Folketingets bevillinger til Skibsbevaringsfonden er med til at sikre for eftertiden. Det trækker folk af huse, når skibene lægger til i de fynske havne – ofte er besøgstallet oppe over 20.000 i hver havn.

Assens

Der er masser af sjov og ballade i havnene

Der sker mange ting på havnene:

• Reberbane – hvor der slås reb

• Se en jolle blive repareret

• Smede og skibstømrere demonstrerer deres fag

• Sømandssange ad libitum

• Sjove dyster mellem skibenes besætninger: Tovtrækning, tjener-stafet og andre konkurrencer.

• Åbent skib på flere af skibene (Se opslag på skibene)

• Husk at lægge vejen omkring Dampskibet BJØRN – der er Åbent Skib i alle havne – og flere steder er det muligt at få en sejltur på det 105 år gamle dampskib. Billetter købes på turistkontoret eller om bord.

• Fællessang ved skibet 'Havet'

• "Blå Flag" aktiviteter for børn og voksne – Dansk Amatørfiskerforening

• Danske skytteforeninger med skydetelt

• Masser af musik – shantykor, sømandsmusik mv.

Sejladsen

20.-21. juli: Skibene ankommer til Korsør i løbet af weekenden, og fra søndag formiddag er der fuldt blus på underholdningen på havnen.

22. juli: Skibene afgår fra Korsør kl. 09.00 imod ankerplads ved Fyns Hoved.

23. juli: Skibene ankommer til Middelfart ved 16-tiden. Der er festligheder på havnen hele eftermiddagen. Dampskibet BJØRN sejler timeture.

24. juli: Skibene sejler afsted kl. 09.30 imod Assens, hvor de ankommer ved 16-tiden.

25. juli: Skibene sejler imod Faaborg, afgang kl. 08.15. Ankomst Faaborg ved 16-tiden. I Faaborg starter festlighederne på havnen ved 13-tiden.

26. juli: Skibene sejler fra Faaborg ved 15-tiden. Festligheder på havnen i Svendborg fra ved 13-tiden.