fbpx

Historisk fald i antallet af druknede

Inkluder i Newsletter: Ja

Det er Statens institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet, der har udarbejdet rapporten for Trygfonden. Trygfondens seneste nationale druknestatistik viser, at 48 personer omkom i forbindelse med en drukneulykke i Danmark i 2010, mens det gennemsnitlige antal personer, som mistede livet i en drukneulykke i perioden 2001-2009, var 69. Det svarer til et fald på 30 procent.

Måske er det resultatet af forbyggende kampagner

Bådmagasinet har talt med René Højer, der er Områdechef for sikkerhed i Trygfonden: "Vi håber det er starten på en positiv tendens, hvor vi forhåbenlig kan se resultatet af vores forbyggende arbejde. Vi har både i 2011 og i år kørt nationale kampagner for brug af redningsvest. Det er tankevækkende, at kun 9 procent af de druknende fritidssejlere var iført vest, da de blev fundet. Det tal kunne vi godt tænke os at ændre - mest for sejlernes egen skyld".

Fritidssejlerne er udsatte

Faldet i drukneulykkerne i 2010 fordeler sig på tværs af alle aldersgrupper, steder og aktiviteter på et år, hvor sommeren i øvrigt viste sig fra sin bedste side. Desværre sker de fleste drukneulykker stadig blandt fritidssejlerne - og især mænd over 45 år. Cirka to ud af tre drukneulykker i perioden 2001-2010 skete for personer over 45 år, og 86 procent af alle drukneulykker sker for mænd.

"Modsat af, hvad størstedelen tror, så sker de fleste drukneulykker ikke i strandkanten, men derimod på havne og i forbindelse med fritidssejlads. Her er det kendetegnende, at mange af de druknede havde alkohol i blodet og ikke bar redningsvest. Derfor er vi netop nu med til at køre en kampagne under navnet ”Brug Vesten”, som er rettet mod fritidssejlerne", slutter René Højer.