fbpx

Prins Henrik har købt ”White Lady”

Inkluder i Newsletter: Ja

White Lady runder et mærke i en af forårets sejladser i udlandet.

             <br />

”En røvet datter, dybt begrædt, er kommet frelst tilbage”.
Den måske mest legendariske danske kapsejladsbåd nogen sinde, Dragen ”White Lady”, er kommet tilbage under dansk flag og med sit gamle nummer D 166 i sejlet, efter i 37 år at have sejlet i udlandet. Og den er kommet i gode hænder, for det er H.K.H. Prins Henrik, der har købt den med henblik på at stille op i forårets internationale kapsejladser i den til den tid 45 år gamle Drage.

White Lady blev bygget i 1962 på værftet Pedersen & Thuesen i Brandrupdam til sejllegenden fra Hellerup Ole Berntsen, der på det tidspunkt allerede havde vundet OL-sølv i Melbourne og OL- bronze i England og mange gange guldpokal i Drage.

Også den gang var der hård konkurrence mellem bådebyggerne i Drage-klassen, og White Lady og dens søsterskib ”Lady Ann”, blev bygget efter en ny idé, der gjorde vandlinien en lille smule længere under visse omstændigheder. Men efter bådene var blevet officielt målt, godkendt og afleveret til deres ejer i henholdsvis Danmark og England, protesterede de andre Drage-byggere imod de to både.

Det blev en farlig ballade, og til sidst afgjorde den internationale Drage-union IDA i London, at denne byggemetode fremtidig var forbudt, men at de to Drager var målt efter gældende regler og derfor fuldt lovlige. Samme procedure er i øvrigt blevet anvendt flere gange senere af IDA.

Den hvide dame
Dengang blev alle Drager bygget i mahogni på eg, og næsten alle stod de smukt blanklakerede. Det var derfor en sensation, da Ole Berntsen mødte op med en båd hvor det smukke mahogni var overmalet med hvid maling og båden havde navnet ”White Lady”.


White Lady bliver taget på slæb efter at have vundt guld til OL i Tokýo. På dækket Ole Poulsen, i cockpittet Ole Berntsen og Christian Bülow.

            <br />

Det blev allerede første år til Dragernes fornemme Guldpokal, der blev sejlet ved Hankø i Oslo-fjorden. Til OL i Japan i 64 blev til det en guldmedalje og Ole Berntsen vandt det første VM for Drager nogen sinde i 1965 i White Lady. Med om bord havde han, Christian Bûlow og Ole Poulsen. Både Berntsen og Bülow er draget til de evige kapsejladsbaner, men Ole Poulsen, der dengang blev kaldt ”lille Ole”, er den samme Ole Poulsen, som lige har købt en Farr-40, som han vil stille op i til KDY’s VM næste år i august, bl.a. mod Kronprins Frederik.

I 1969 solgte Ole Berntsen White Lady til en tysk Drage-sejler og bestilte en ny Drage, efter at have tabt udtagelsessejladser til Sejl-OL i Mexico (1968) til sin evige rival Aage Birch, der sejlede i båden ”Chok”. Birch vandt OL-sølv ved denne lejlighed.


White Lady (nr. tre fra styrbord) i Øresund i 60-erne. DD 174 er Chok sejlet af Aage Birch.

            <br />

12 år senere dukkede White Lady op i Finland med nummeret L-48, men stadig med navnet White Lady indgraveret i stævnbeslaget. Og som finsk konkurrent har Prins Henrik og hans besætning mødt White Lady i utallige internationale sejladser, hvor han både har slået den og blevet slået af den.

Har haft Prinsegemalens interesse i flere år.
Prins Henrik har være interesseret i den hvide dame i flere år, men de få gange den har været til salg, har han lige købt ny båd, og når han har villet købe, har den ikke været til salg. For fire år siden blev White Lady så købt af den ålandsk/finske skibsredder Henrik Dahlmann, som satte den tip-top i stand for en mindre formue.


Prins Henrik sin nuværend Drage Najade. Prinsen sejler normalt ikke rundt i jakkesæt, men billedet er lånt fra hoffets officielle hjemmeside, og her synes man åbenbart, at han skal se præsentabel ud - også når han sejler.

            <br />

I foråret gik der så igen rygter om, at White Lady var til salg, og i denne uge blev den legendariske båd så afleveret til Prinsen på Gråsten Slot. Hvad han har betalt for den er en velbevaret hemmelighed. Men det kan allerede nu afsløres, at White Lady sandsynligvis vil blive udstillet på Dansk Museum for Lystsejlads på Valdemar Slot på Tåsinge uden for sejlsæsonen.

Det er tvivlsomt om Prins Henrik når at få glæde af sin nye 44-årige båd i denne sæson. Et dårligt ben forhindrede ham i at sejle DM her i juli, men det er sandsynligt, at White Lady vil være at se på vandet under dansk flag og danske numre i nogle af efterårets sejladser sejlet af Prinsegemalens faste mandskab, Tom Carlsen og Mark Flindt.

Det hører med til historien, at de fleste Drager i dag er hvide og støbt i glasfiber. Så farven på Prinsens nye båd, kommer hverken til at udskille sig fra de øvrige Drager hverken i havnen eller ikke mindst på startlinien, hvor de fleste sejlere gerne vil være anonyme.

Og det hører også med til historien, at ”Lady Ann”, den anden Pedersen & Thuesen-Drage fra 1962, blev købt tilbage til Danmark sidste år af Dragesejleren Frank Berg. Den er ligesom White Lady blevet sat fuldstændigt i stand, og det var i den, at Frank Berg vandt årets Danmarksmesterskab i Drager ud for Marselisborg Havn.





2009-06-28 18:55:36 af rsecbqt

60olwF loquavxcxfcb, [url=http://fvbdlguwbkyi.com/]fvbdlguwbkyi[/url], [link=http://kuuzjkcwyzev.com/]kuuzjkcwyzev[/link], http://rtolpppqhasr.com/