fbpx

Stig Westergaard dybt rystet over ulykke

Inkluder i Newsletter: Ja

ABN Amro-bådene i Rio, mens ingen endnu var druknet på ABN Amro Two. Foto: Troels Lykke

            <div style="width: 430px;"><img src="/images/arkiv//" />
            <br>
                <div class="img_text" style="font-size:small;color:grey;" >
                    Hans Horrevoets var en virkelig fin fyr, siger Westergaard. Kunne han være reddet?
                </div>
                <br>
            </div>

            Stig Westergaard var i Danmark forleden til sin søn Magnus' fødselsdag. Vi talte med America's Cup-sejleren fra +39 Challenge i Valencia.<br />


Stig, du var selv med for fire år siden Jorden rundt. Hvilket indtryk gjorde det på dig, at Hans Horrevoets blev slået ihjel på Atlanten?

”Jeg græd den morgen. Det slog som en hest sparkede, og min egen reaktion kom som lidt af en overraskelse for mig. Jeg har normalt ikke let til tårer, men dette ramte. Hans var en god ven. En af de gutter, til hvem man siger, når man trykker hånd efter en sejlads - ”dig vil jeg sejle med til hver en tid”, en af dem man naturligt vil give et knus, når man ser ham igen. Jeg tænkte, at livet var uretfærdigt. Hans var meget sympatisk. Han har gastet for mig under Tour de France-sejladsen for nogle få år siden. Han var en fin fyr," siger 42-årige Stig Westergaard.


Nick Bice fra ABN Amro Two var tydelig rystet efter ulykken med Hans Horrevoets.

             <br />

Hans Horrevoets lå 40 minutter i 10 grader varmt vand før besætningen fandt ham. Kunne man ikke bare gå i vinden med spileren og starte motoren efter han blev skyllet over bord?

"Nej, det går ikke. Har man én gang væltet i en stor båd i +15 m/sek. ved man hvilke kræfter der sættes løs. Hele båden, masten og sejlene ryster som under et jordskælv. Man tror at det hele hvert øjeblik vil falde ned om ørerne på en. Og skulle det ske, er det ikke én mands liv der står på spil, men hele besætningen. Desuden er båden sejlet i alle fald 50-100 meter (3-10 sek.) inden besætningen har forstået at der mangler en mand.

Det er stort set umuligt at svømme den afstand op i fuld påklædning, i store bølger. Derudover vil båden drive væsentligt hurtigere en selv Mette Jacobsen kan svømme. Og det vel at mærke forudsat at den som falder overbord er ved fuld førlighed, så han selv kan svømme et stykke. Og det er sjældent tilfældet.

Man rammer næsten altid et eller andet på vej ud, og er temmelig forslået eller direkte skadet. Med 40-60 km i timen slår selv et skøde, eller søgelænder hårdt. Der er kun den manøvre som de udførte på ABN tilbage. Og de gjorde den flot. Det tager normalt 7-10 min at få spileren ned kontrolleret, og i den tid har de vel sejlet ca. 2 til 4 sømil.

Derefter skal de op mod vinden. Motorfart i modvind og modbølger er nok i størrelsen 3-5 knob. Så at de har fundet Hans efter 40 min, er flot sømandskab. Men 40 min i 10 grader varmt vand burde ikke være dræberen. Jeg tror, at Hans har ramt et eller andet på vejen ud, og har haft stærke smerter og har mistet bevidstheden."


Det er ikke altid jordomsejlerne har redningsveste på, heller ikke om natten. Her Abn Amro Two.

            <br />

Manglende sikkerhedsustyr om natten
Er det normalt at Volvo Ocean Race-sejlere ikke bruger sikkerhedsline og redningsvest om natten?

"Ja, desværre. Men det er en kalkuleret vurdering. Alle ved at det er farligt at sejle, og at man er ilde stedt hvis man bliver skyllet overbord. Og alle tager denne fare alvorligt. Samtidig er alle mand om bord også kapsejlere, og forsøger at drive båden til 100%. Og det er en hæmsko at bære livsele og vest. Det vejer og er i vejen.

Efter et par timer med bare få kilo ekstra vægt omkring halsen, får man permanente myoser, kramper. Alle folk har dog altid ”strobelight” og EPIRB (personlig pejleradio) på sig ved natsejlads. Så i mange tilfælde vil den enkelte sejler vurdere at strobe+EPIRB er tilstrækkeligt sikkerhedsudstyr. Min personlige vurdering er dog at sele+vest bruges for lidt."

Var forklaring sandsynlig
Lyder ABN Amro Twos forklaring troværdig, når de fortæller at kun Hans Horrevoets manglede sit sikkerhedsudstyr på sig?

"Min fornemmelse er at ABN forklaring om at alle mand var ved at gå under dæk, for at tage udstyr på, er et forsøg på at dække over den manglende sikkerhed. På de både jeg har sejlet på oceanerne, har proceduren været at der er én mand som henter grejet til alle mand på dæk.

Så hvorfor ABN ville sende besætningen under dæk, kan jeg ikke rigtigt forstå. Måske er det anderledes på de fartuhyrer. Jeg tror at de har sejlet i den gråzone, hvor det er op til den enkelte at vurdere sikkerhed og ubehag.

Og jeg ved at Hans altid tog dette valg alvorligt, og var en af de første til at tage grejet på. Så, jeg tror at de har været uheldige med en skæv sø. Forklaringen om at det pludselig blæste op, og at der pludselig var fem meter høje bølger er temmelig usandsynlig."

Bliver der nu strammet op på sikkerhedsreglerne fra Volvo Ocean Race's side?


"Sikkerhedsreglerne er i forvejen maksimeret. Tror egentlig ikke at man kan introducere noget yderligere grej, eller regler. Derimod tror jeg, at denne ulykke vil være med til at flytte grænsen nedad, for hvornår man begynder at bruge alt sikkerudstyr om bord. Dvs. flytte den gråzone hvor man selv vælger. Det er jo en lektie til os alle. En dyrtkøbt lektie."


Ingen ved hvor movistar er. Båden til 25. mio. kroner er muligvis sunket ud for Sydvestenglands kyst, men mandskabet og Bouwe Bekking blev reddet.

             <br />

Om movistar: Nej, jeg siger fandens også
Volvo Open 70'eren movistar blev forladt da båden var ved at synke i Atlanten. Siger du nu. "hvad sagde jeg", da du før har kritiseret kølsystemet?

"Nej. Jeg siger fandens også. Jeg havde håbet at man ville klare sig igennem denne første omgang af de nye fartdjævle uden alvorlige problemer, og at man så til næste omgang ville rette op på de problemer der har været med det nye design."

Når og hvis movistar til 25 mio. kroner findes igen. Kan den så overhovedet bruges igen?

"Ja. Men der er sikkert nogle timer bådbyggerarbejde foran. Skandia led jo samme skæbne sidste år under Sydney-Hobart, og tilbragte nogle dage uden køl. Og den er vakt til live igen. Så, hvis de kan finde movistar, skal den nok komme ud at sejle. Men ikke til dette Volvo Race. Og hvis ikke har Pedro Campos fået sig en ny sandkasse til sine børnebørn," slutter Stig Westergaard.

<LINK:2402:Læs også artiklen: Horrevoets var et minut fra at overleve>




http://www.baadmagasinet.dk/online/content/v3/index.php?SectionID=1&ContentID=5729&1148911042










★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf





Udvalgte artikler *